Следвайте ни

Вижте кои личности загуби Хасково през 2020 година

viber icon

Броени часове остават от 2020 г. Годината, която нямаме търпение да свърши, защото промени живота ни и ни отне толкова много. 2020  бе най- смъртоносната в най- новата ни история, показа статистиката. Дори и тези, които се съмняват в данните на статистиците, ще признаят че много хора си отидоха. Като се замислим, почти няма семейство, което не загуби близък не само  заради коронавируса. 

Ето кои знакови личности загубихме през тази трудна година. Без да имаме претенции за пълнота, това са хората, за чиято загуба Ви съобщихме, тъй като са уважавани от обществото.

На 1 октомври загубихме Атанас Ванчев дьо Траси – поет, преводач, изкуствовед, посланик на мира. Той бе вицепрезидент на световното движение на поетите. Лауреат и член на няколко научни академии – българската, френската, бразилската, европейската. Носител е на редица международни и български награди, сред които и „Стара планина” – І степен за принос в популяризирането на българската култура, на „Александър Паскалев” на Община Хасково за цялостно творчество.

През март, на 83 г., си отиде поетът Петър Василев, авторът на  стихотворението „Наследство“, което Митко Щерев и „Диана експрес“ превърнаха в непреходен хит. За Василев, Митко Щерев казваше, че е шестият от групата. 

В наследство, роденият в емблематичното ивайловградско с. Хухла поет, ни остави творчеството си. Той  се свърза с алманах „Юг“ в Хасково, бил е директор литературния музей, дългогодишен председател на Дружеството на писателите.  

През годината загубихме и друг майстор на думите – вечно усмихната поетеса Лидия Налбантова. Дълги години тя се бори със заболяване, но учениците й, ще помнят с усмивката и борбеността. Лидия е автор на 12 поетични  книги, години наред печата в регионалния и националния печат, носителка е на много престижни литературни награди. Участва в международни фестивали, в театрални училищни спектакли и литературни конкурси. Пише епиграми и афоризми. 

На 17 декември Хасково загуби един от най- уважаваните си лекари. На 76-годишна възраст си отиде педиатърът д-р Ирина Марчева. Тя дълги  години бе завеждащ в бившата Втора поликлиника. След това  работи в частна практика. Пациентите й ще я помнят, с това, че се раздаваше в грижите си за тях. 

В Небесния отбор вече играе Тошо Димов - един от големите баскетболисти на "Димитровград" и "Компакт". Той си отиде само на 51 г. 

Спортът също претърпя загуби. Точно на Великден, си отиде легендата и създател на школата по джудо в Хасково Продан Проданов. В продължение на 45 г. той бе треньор, създавайки десетки световни и европейски шампиони. Той е бил и национален селекционер на младежите.

През юли в далечен Минеаполис в автомобилна катастрофа загина тежкоатлетът Антонио Кръстев. Месеци по- късно Общинският съвет в Хасково реши  на зала „Дружба“ да бъде поставена паметна плоча на Кръстев.

231 са жертвите на коронавируса в Хасковска област до днес. Сред тях са двама уважавани и ценени лекари. Хирургията загуби д-р Живко Атанасов. Преди него жертва на вируса стана и гинекологът д-р Надежда Стайкова. И двамата са дългогодишни специалисти, уважавани в професията си, хора с големи сърца. 

Първата жертва на вируса в Хасково бе ромският лидер Зарко Чанков. Човек уважаван, с позиция по социални проблеми и чиято дума се чуваше. Той си отиде само на 58 г.  

Вирусът погуби и 61-годишният адвокат Иван Димитров, който бе два мандата председател на Общинския съвет в Харманли.  

В самия край на годината, едва ли всички си спомнят, че още в края на 2019 г. астролози и нумеролози предупредиха, че идва трудна, съдбоносна година, година на бедствия. Нумерологичният запис на годината – 2020 е 4. Четворката се свързва с квадрата,а според нумеролозите това е свързано с неприятни събития и страсти в хората. Факт е, че през отиващата си година ги имахме в изобилие. Бедствието, което беляза годината обаче е COVID-19. Вирусът ни докара стрес, промени,  затвори ни у дома. Според хората на числата и знаците, такива години ни се дават, за да отработваме кармичните си програми и да се справяме с неща от миналото, за да посрещнем по- доброто бъдеще. Т.е.  трябва да си вземем поука.
Според нумеролозите новата 2021 г. ще промени много неща. Числото 5 носи свобода в действията, както и нещо ново и красиво. Пътуванията отново ще станат възможни. Светът ще се събуди и ще стане свидетел на нови промени в живота на хората. Дано да е така!

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (1)

Василев

Василев

31.12.2020 | 16:12

Д- р Живко Атанасов бе сред малкото истински приятели. Жалко.Никой не се върнал от горе ,но да му е светла паметта. И поклон.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?