Следвайте ни

Вижте какво Ви дължи работодателят в жегите

viber icon

475 са принудителните мерки, наложени от инспекцията по труда за осигуряване на безопасност при работа само през юни. Констатираните нарушения са 203, съобщи началникът на областната инспекция Кирчо Кирев.

Той напомни, че през горещия период работодателите са длъжни да гарантират безопасността на работниците и служителите си. Те трябва да изпълнят както технически мерки, като охлаждане на помещенията, така и организационни, като въведат повече почивки, промяна на работното време  и др. според спецификата на бранша.

При обявени червен или оранжев код за опасни метеорологични условия работодателите трябва да  осигурят безопасност, особено на хората на открито, като се промени работното време или видът на работа, като се дават вода, топли и студени напитки. Задължителна е и комуникацията с хората, работещи на открито на изолирани места.

В закрити помещения през летния сезон работодателите са длъжни да поддържат  температура между 18 и 25 градуса. Допустимата максимална е 28 градуса. Допускат се изключения при някои дейности, но при тях не може да е по-горещо от 33 градуса. Практиката показва, че най-много са сигналите при високи температури в закрити помещения, допълни Кирев.

През юни инспекция е извършила 102 проверки в областта, констатираните нарушения са 480, от които 277 по трудови правоотношения. Останалите са за неосигурени безопасни условия на труд.

Най-често се работи без трудови договори в  строителството, селското стопанство и ресторантьорството, казаха още от инспекцията. Влезлите в сила наказателни постановления са 16 за общо 9100 лв.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (1)

жж

01.08.2019 | 11:17

да дават вода и тиквички

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще подарите на любимата жена?