Следвайте ни

Вижте каква градина строят за 100 деца в Свиленград

viber icon

Модерна детска градина ще бъде построена върху рушащата се „Снежанка“, след като проектът на Община Свиленград още от 2013 г. най-сетне намери финансиране. Министерството на образованието и науката отпусна 2 000 000 лева безвъзмездна помощ от програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища.  Община Свиленград ще участва със съфинансиране в размер  на 515 209 лева.

За новото заведение има готов идеен проект още от преди 7 г.  Има и инвестиционен проект и издадено разрешение за строеж. Проведени са обществени поръчки,  избрани са изпълнители и са сключени договори за дейностите по изпълнение на СМР, осъществяване на авторски и строителен надзор. С осигуряване на финансирането от МОН строително-монтажните работи могат веднага да стартират с откриване на строителна площадка, съобщиха от Общината.

Съществуващата стара сграда с РЗП 380 кв.м е построена през 1923 г. за училище. От 1985 г. функционира като детска градина. През 1993 г. е достроено крило с РЗП 380 кв.м. Към момента тази сграда не отговаря на изискванията на Наредбата за здравните изисквания към детските градини.

Новият проект предвижда изграждане на модерна двуетажна сграда със застроена  площ 1083,67 кв.м, с разгъната застроена площ 1826,04 кв.м и изградена и благоустроена нова дворна площ от 2 600  кв.м. В новата детска градина ще бъдат осигурени места за 100 деца, разпределени в 4 групи.

Построяването на нова детска градина бе един от ангажиментите в предизборната програма на кмета на Община Свиленград арх. Анастас Карчев.

 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

От какво Ви лиши и какво Ви даде коронавирусът?