Следвайте ни

Вижте как в Узунджово празнуват Бабинден

viber icon

Две хора се извиха рано тази сутрин в хасковското с. Узунджово.Читалищата „Пенко Пенков” и „Цвят” отбелязаха Бабинден, като посетиха родилки и пресъздадоха ритуала подливане. Бабите яхнаха магарета, пиха вино и огласиха селото в мразовитата сутрин.  

С много настроение, облечени  в народни носии, нагиздили каруца, узунджовските баби от „Пенко Пенков” и пенсионерския клуб „Пандо Ванчев” поеха към къщата на сем. Ангелови, където скоро се е родило бебе. Там акушерката нарече къщата за здраве, младата майка Силвия й подля вода да си измие ръцете. Бабата се сбори със свекървата, която също е млада жена и посрещна гостите с пита и вино.

Обичаме празниците и тачим традициите, казаха жените от пенсионерския клуб. Той носи името на левия земеделец Пандо Ванчев, който е узунджовец. Бил е председател на Окръжния народен съвет, както и министър на съобщенията в правителствата на Станко Тодоров и Гриша Филипов. Читалището пък носи името на  актьора, режисьора и директор на Хасковския театър, Пенко Пенков, който е покойник от 2008 г.  и също е родом от селото. Местните мечтаят родната му къща да  стане музей. 

Днес в селото живеят 2 000 души. Има две читалища, детска градина. Не ни липсва и лекарска грижа, казаха узунджовци.    

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще подарите на любимата жена?