25

Вижте как митничари откриха 1.6 т конрабанден хладилен газ на Капитан Андреево

 
Над 1.6 тона контрабанден хладилен газ откриха митничарите на Капитан Андреево в  товарен автомобил, влизащ в страната от Турция.
Товарна композиция от влекач с полуремарке, управлявал турски гражданин. Той представил  документи за превозвана групажна стока, част от която машина, от Турция за Германия, съобщиха от Агенция „Митници”.
Митническата служителка, която извършила проверка на документите на товара и претегляне с електронна везна, селектирала камиона за пролъчване с рентгенова апаратура. При сканирането са отбелязани необичайни плътности в товарното помещение на полуремаркето.  Така са открити 140 бутилки с хладилен агент, монтирани така, че да изглеждат, че са част от декларираната стока - машина.  За хладилния агент не е предоставена необходимата информация, съгласно изискванията на Регламент (ЕС)  2024/573 на Европейския парламент и на Съвета, във връзка с вноса и транзита на флуорсъдържащи парникови газове на територията на ЕС.
На водача е съставен акт за административно нарушение за опит да бъдат превозени стоки през държавната граница без знанието и разрешението на митническите органи.

През първото шестмесечие на 2024 г. са задържани 3040,3 кг флуорсъдържащи парникови газове, което е 3 пъти повече спрямо задържаното за същия период на миналата година, показва статистиката на Агенция „Митници“.
 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?