Следвайте ни

Вижте как ЕТ и малки фирми могат да получат помощ заради кризата

viber icon

Микро и малки предприятия могат да получат помощ за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19 по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (УО на ОПИК), съобщиха от Община Хасково.

Целта на процедурата е осигуряване на оперативен капитал за българските микро и малки предприятия за справяне с последиците от пандемията COVID-19. 

Допустими кандидати са юридически лица или еднолични търговци, регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите с персонал до 50 служители. Те трябва да са регистрирани преди 01.07.2019 г. и да са осъществявали стопанска дейност. Друго условие е да са регистрирали спад с минимум 20% в оборота за април 2020 г. спрямо средно аритметичния месечен оборот през 2019 г., както и да извършват дейност във всички икономически сектори, с изключение на тези, попадащи в обхвата на Програмата за развитие на селските райони.

Минимална стойност на предоставяната безвъзмездна финансова помощ на проект е  3000 лева, а максималната 10 000 лева. Заявената безвъзмездна финансова помощ от кандидата не може да надвишава 10% от оборота за 2019 г.

Изискванията към кандидатите са да имат подадена годишна данъчна декларация за 2019 г. пред НАП, съобразно разпоредбите на ЗКПО/ЗДДФО, както и минимален оборот на кандидатите за 2019 г. – 30 000 лв.

Допустими са разходи, необходими за преодоляване на недостиг на средства или липса на ликвидност, настъпили в резултат от епидемичния взрив от COVID-19 за суровини, материали и консумативи, за външни услуги (вкл. режийни разходи), за персонал  (вкл. разходи за възнаграждения и разходите за осигурителните и здравни вноски за сметка на работодателя, с изключение на разходите за персонал подпомогнат по мярката 60/40).

Процедурата ще бъде активирана в ИСУН 2020 и проектните предложения ще могат да се подават от 10:00 часа днес, 14 май, а крайният срок е 16:30 часа на 15 юни.

Критериите за оценка и пълно описание на Програмата, както и указанията за необходимите документи може да намерите тук

Пълна информация за условията и начина на кандидатстване по процедурата, допустими кандидати и дейности може да получите от Областен информационен център - Хасково на адрес: гр. Хасково, бул. „България“ №140, Бизнес Център II, тел: 038/622263, 084557577. Запитвания могат да бъдат изпращани и по електронна поща на следният адрес: [email protected] и във Фейсбук страницата на ОИЦ– Хасково.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Къде бихте почивали това лято?