Следвайте ни

Вижте как дойде промяната в Хасково

На първия митинг след свалянето на Тодор Живков, Атанас Капралов рецитира свое стихотворение 

viber icon

Още преди 30 г. демократично мислещите хора в Хасково избират пътя на България към ЕС. „И Хасково е в Европа“, гласи един от лозунгите на първите митинги, проведени в Хасково през 1989 г. „Чистота в политиката, чистота в природата“, гласи друг. Простичките лозунги на бели платна се пазят и до днес, а тази вечер Регионалният  исторически музей откри изложба, посветена на 10 ноември, на която могат да се видят те. Над 100 снимки показват  събитията и ентусиазма у  хасковлии дни след свалянето на Тодор Живков от власт. На черно- белите фотоси си личи огънят в очите на хората и огромните желание и надежда за промяна. 

Първият митинг в Хасково е на 23 декември 1989 г. На него  Атанас Капралов, който сега е директор на Националния литературен музей,  рецитира свое стихотворение. Поетът  е сред организаторите на първия митинг в Димитровград, който се състои дни по-рано, и това е причината да бъде поканен в Хасково. Той трябвало да говори след първите 2-3-ма, но те се стъписват и изтикват Капралов напред. Той също е много развълнуван, след речта си рецитира своето стихотворение, разказва д-р Веселина Узунова от музея. 

На този митинг говорят д-р Михаил Михайлов, който по- късно става депутат, журналистите Валери Начев и Атанас Спасов, който е сред основателите на в. „Марица“ и „Хасковска Марица“, също така поетесата и математик Ели Видева. В Хасково същата вечер, за да говори пред множеството, идва и д-р Петър Берон. 

Следват митинги, свикани от различни организации, които се провеждат на площада, пред партийния дом и  пред "Дружба". На тях присъстват Желю Желев и други дисиденти.   Снимките в изложбата показват много от тях. 

Могат да се видят също Румен Сербезов, Димитър Велев, който също стана депутат, а по- късно бе председател на ОбС, а днес е адвокат, д-р Христо Василев, Дикран Балабанян, един от основателите на СДС в града. 

За един от митингите Балабанян имал опасения , че токът ще бъде спрян. Тогава от музея дали ток по дълъг кабел, така бил подсигурен протестът. 

Изложбата заслужава да се види, тъй като  това е част от най- новата ни история. Част от участниците в тези събития отдавна не са в родно Хасково, други са далеч и от политиката. Ако разгледате фотосите, ще видите, че за 30 г. не се е променила само сградата на Бизнесцентъра, която в онези години бе партиен дом и трябваше да приюти местните  червени величия.  Може би не всички си спомнят, че  днешният пл. „Свобода“ се казваше „9-и септември“. Ще видите и отдавна изчезнали сгради. 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете у дома?