25

Ветеринарната гимназия помага на изоставени животни в Украйна 

Последните двайсетина дни темата, която най-много вълнува обществото, е войната.  Хиляди хора са принудени да бягат от бомбардировките в Украйна. Много от тях успяват да вземат и своите домашни любимци, но и много са изоставени. Десетки приюти за животни, ферми и зоопаркове остават без храна заради войната. Водени от мисълта, че „ветеринарният лекар лекува цялото човечество”, учениците от Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван Павлов” в Стара Загора  се включват в благотворителна инициатива.

 Идеята идва от фондация Animal Hope Bulgaria – Kazanlak. Рая, дъщерята на Ивелина Недкова, управител на неправителствената организация, е ученичка от 8 Б клас на НПГВМ „Иван Павлов” Тя споделя със съучениците си идеята, развълнувана от клип в социалните мрежи. На него се вижда жена, укрила се в шахта, как успокоява треперещи животни. 

Бъдещите ветеринарни техници с ентусиазъм приемат идеята и я предават на учениците от цялата гимназия. По-малко от ден е необходим, за да се създаде организация  и подготовка за събиране на дарения. Помага не само класната г-жа Петя Радкова, включва се активно и психологът на училището д-р Милен Минев, както и всички учители – ветеринарни лекари и преподаватели по общообразователни  предмети. Съпричастен е целият персонал на училището – всички тук имат афинитет към животните. Още първия ден са събрани над сто от посочените необходими артикули. 

Цялото общество се вълнува от съдбите на хората в Украйна, но децата от НПГВМ „Иван Павлов” мислят и за  безмълвните си приятели, защото именно любовта към тях ги е довела да учат тук. Удивително е как младите хора отделят от джобните си, за да дарят не каква да е храна, а такава, каквато те знаят, че е най-подходяща в този момент. Обясняват защо системите, иглите, марлите и бинтът са най-необходими сега. 

Призовават приятелите си и от други училища и хората от цялата страна да се включат в инициативата, като помогнат със суха храна за кучета и котки, фабрично пакетирана храна за гризачи, консервирана храна и сухи млека за кучета и котки, консерви с готови ястия за хора, мокри кърпи. Необходими са още и превързочни материали – марли, бинтове, лейкопласт. Даренията ще се събират до 24.03.2022 г. в централната сграда на гимназията, както и в общежитието към училището

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?