25

Велоалея и нови стълбища водят към Девата в Хасково

Завърши ремонтът на подхода към Девата и  изкачването към Ямача вече е по- лесно и от няколко места . Напълно обновени са централните  стълбища, възстановени са тези  във вътрешността, които от години бяха неизползваеми със строшени стъпала и обрасли с растителност. Изградени са нови  беседки, пейки,  велоалея води до стадиона, има и площадка за фитнес на отрито.  Монтирани са парапети, възстановени са арки, има нова растителност и осветление.

1.3 млн. лв.  са вложени в инфраструктурата в района. Парите са от оперативната програма „Региони в растеж“, националния и общинския бюджет. Подходът към Ямача не е ремонтиран от 70-те години на м.в. Преди около 10 г. бе създаден проект, който обаче не получи финансиране. Той бе подобрен и ремонтите са факт, въпреки трудностите, коментира кметът Станислав Дечев. Това бе един много труден проект, който трябваше да реализираме в условията на пандемия инфлация, каза още той.   

Монументът Света Богородица с Младенеца е най- високата в света, вписана е в „Рекордите на Гинес“ с внушителните си 32.8 метра. Тя и Камбанарията до нея са изключително посещавани от туристи атракции. Ямача пък е любимо място за разходки и спорт на жителите на града. Преди години бе напълно реконструирана парковата част, но по подхода  от центъра на града, който се използва от много хора,  така  и не бе направено нищо. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?