25

Вдигат паметник на цар Иван Асен II в Хасково, поводът е 800 г. от битката при Клокотница

Паметник на цар Иван Асен II ще бъде издигнат по повод 800 години от славната битка при Клокотница, съобщи кметът на Хасково Станислав Дечев. 800 г. се навършват през 2030 г.,  но от доста време обмисляме грандиозното й отбелязване, така че и Хасково да се включи подобаващо, допълни той. 

Мястото на битката с Теодор Комнин е край днешното с. Клокотница, а тя е най- голямата победа по времето на Второто българско царство, допълни директорът  на Регионалния исторически музей Пенко Добрев.

За да бъде изграден паметникът и  определено мястото му се създава Инициативна група, в която ще влязат историци, творци, архитекти, различни организации. В Хасково ще бъдат привлечени творци, историци, които се занимават със Средновековието. Смятам, че 5 години са достатъчни да се реализира проекът, Хасково има своята историческа канава, каза художникът Владимир Запрянов.

Годишнината от битката ще бъде отбелязана с различни събития, част от които ще са в Клокотница. Предвижда се облагородяване на пространството пред паметника в селото, филателно и други издания. В музея ще бъде подредена изложба,  посветена на Второто българско царство. Ще бъде изграден интерактивен център, който с възможностите на съвременно дигитално и съвременното изкуство да разказва за битката. 

В селото има крепост, която не е проучена, може би тя ще даде още данни на битката, коментира Добрев. 

Всички събития, съпътстващи годишнината , ще се финансират от общинския бюджет, има достатъчно време средствата да се залагат. Ако се окаже, че има възможност да се ползват средства от националния бюджет или европейски програми, ще се възползваме, каза още кметът.

Предстои създаването на Инициативната група, след това ще бъде обявен проект за паметника на Иван Асен II. „За нас ще бъде чест Хасково да бъде един от центровете на евентуални национални чествания на годишнината от битката при Клокотница“, каза кметът Станислав Дечев, а директорът на музея Пенко Добрев допълни, че дори и честванията да са на няколко места, Хасково би бил едно от тях, наред с Велико Търново, например.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?