25

Въвеждат разделно събиране и по селата в Свиленградско

Свиленград е първата и засега единствена българска община, включена в Европейската мрежа за нулеви отпадъци. За да получи сертификат за нулеви отпадъци, общината се ангажира да работи за постигането на 90% предотвратяване, повторна употреба, рециклиране, компостиране на твърдите битови отпадъци, така че не повече от 10% да остават за депониране.

В изпълнение на дългосрочната стратегия за нулеви отпадъци са реализирани различни новаторски идеи. Свиленград е първата българска община, която през 2016 г. въведе метода разделно събиране „от врата до врата”. По-късно в системата бяха включени и търговските обекти, където хартия и пластмаса се събират по график. Вече разделно се събират и текстил, мебели, излязло от употреба електрическо и електронно оборудване. Част от тях се събира в специално обособен общински екоцентър, което улеснява транспорта им. Разкрита е и площадка за строителни отпадъци, където те се натрошават и използват в ремонтни дейности. Пилотно се изградиха и три площадки "Зелен екокът" до многофамилни жилищни сгради, а достъпът до тях е чрез електронни чипове. С децата от детските градини се работи като се изграждат мини зелени екокътове, където им се разяснява разделното събиране. От 2021 г. заработи модерна инсталация за компостиране с капацитет 3 000 тона годишно, която се захранва с разделно събрани зелени и биоразградими битови отпадъци. От началото на февруари 2022 г. в града бяха поставени и два контейнера за дрехи и обувки. Следващите стъпки са свързани с въвеждане на разделно събиране и в селата.

Опита на Свиленград в управлението на отпадъците бе темата на среща между кмета арх. Анастас Карчев и кмета на Ардино инж. Изет Шабан. Кметът на родопската община посети Свиленград, придружаван от заместник-кмета Неджми Ходжов и специалисти еколози.От  една година в Ардино е започнало въвеждане на разделно събиране на отпадъците и целта на посещението е да се почерпят знания от успешната практика на Свиленград за подобряване на системата.

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?