Следвайте ни

Във Вишеград селяни от Родопите потърсили спасение от османците 

Както много други в Родопите, и тази твърдина била опожарена, краят й бил драматичен

viber icon

Драматичен, като на останалите крепости в Родопите, е бил краят на Вишеград. Крепостта над днешен Кърджали пада под ударите на османците в края на 14 в., защитниците й са се борили, но ясно личат следи от пожар, тя е била опожарена, разказва проф. Николай Овчаров, който вече месец ръководи разкопките на мястото,  за да подреди историята му. 

Сред новите находки на екипа са литургийни кръстове. Край крепостта е имало много села. Жителите им са потърсили спасение зад високите й стени, като са донесли със себе си църковната утвар от храмовете си, за да я спасят. Днес  на части от нея попадаме ние, допълва професорът.

Вишеград, който е точно срещу друга емблематична родопска крепост Моняк, е открита през 1968 г. Първите разкопки са от 1971 г . След близо 50 г. тук отново работят археолози. Вероятно през годините иманярите са свършили своето, въпреки близостта до населени места. Поразително е, как при толкова бутафория в последните години у нас, чак сега  започват проучвания в една от най- запазените крепости. Вишеград има добре съхранени стени, високи по 7-8 метра.

Средновековната крепост е построена върху останките на антична, принадлежала на траките твърдина.  Първоначално съоръжението е използвано между IV в. пр. Хр. и I в. сл. Хр., като по всяка вероятност е принадлежало на тракийското племе Койлалети, за които се смята, че са обитавали защитения триъгълник между реките Арда и Върбица.

Средновековният замък Вишеград е изграден в останките на римски кастел от периода 4-5 век.  След известен застой, животът тук е закипял с пълна сила през 12 -13 век.  Именно от този период е най- интересната находка, открита тук преди 50 г. Маска от рицарски шлем. Тя е служела за предпазване на лицето, видимостта през нея е доста добра. Находката е добре датирана, от края началото на 13 в., казва проф. Овчаров. Днес тя се съхранява в историческия музей в Кърджали. Вероятно и новите находки ще попълнят фонда му.

В началото на 13 век в Източните Родопи бродят рицарите от IV кръстоносен поход  в опит да научат новини от заловения през 1205 г. край Одрин император Балдуин. Рицарите са предвождани от Хенри, братът на пленения от цар Калоян  латински император. Именно тук, в Родопите войните научават за смъртта на Балдуин. А във Вишеград през август 1206 г. е провъзгласен брат му Хенри, който става вторият император на Латинската империя. 

Маската е на някой от рицарите. Вероятно барон, защото само високопоставените са били така защитени, смята проф. Овчаров.

Животът е кипял на крепостта  до края на 14 в., когато заедно с много други пада по ударите на османците. Следват години забрава. 

Проф. Овчаров и екипът му продължават работата си тук до края на юни, като се надяват на още  находки. За месец  е свършен огромен труд, премахнати за поражения на съвремието ни- масивни постаменти за електрически стълбове в самата крепост, така че тя вече може да бъде посещавана и разглеждана от туристи.  Всичко, което ще видят тук е автентично, такова каквото е останало, без итонг и стиропор. 

Изключително впечатляваща е гледката от крепостта. Мястото край нея е подходящо за пикник, въпреки липсата на естествена сянка. Крепостта е лесно достъпна, близостта до Моняк и прочутия мост, единствен път към с. Лисиците, вероятно ще я направят следващата атракция на Източните Родопи, след Перперикон, Татул и др., скоро след като си тръгнат археолозите.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?