Следвайте ни

В училище не може, на ресторант с мама- да

viber icon

COVID-19 влезе в живота ни и го преобърна. Вече година живеем в кашата от мерки и ограничения. Най- пострадали обаче ще са децата ни. И физически, и психически, и всякак. Казвам го от позицията на родител на ученик. 

Няма как да не пострадат деца, които са на училище пред компютъра, телефона и таблета. Даже и занималнята е онлайн. По цял ден са пред екрана, който им изсмуква зрението, мускулите, желанието за учене. Дали разбраха какво е да ходиш на училище първокласниците, или пък тези от 5. клас  – какво е сериозното учене. Съмнявам се.

Не че имаше смисъл от ротационното отваряне на училищата, но не ми дава мира въпросът защо ги затварят,  а оставят ресторанти, фитнеси и хипермаркети отворени.  Кое е по– безопасно и кое по-важно?

Кой реши, че онлайн  ученето дава образование? Вероятно някой, който не вижда как се пишат домашни по Viber или друг, който нехае колко децата страдат? Никой не се интересува какви нерви и усилия струва на родителите това учене. Щом не можем да отворим училищата, защо годината не е нулева? И без друго знанията, които получават голяма част от учениците, особено в гимназиите,  са малко над нулата? 

Всичко може да бъде наваксано и това ще мине, казват някои.  А дали е така? Огледайте се и ще видите по пейките в парковете и в дворовете на заключените училища какво правят децата.  Малките цъкат на телефоните, по- големите павкат цигари и играят карти „на вързано“. Разпускат в ковид ситуацията, изграждат си трайни навици. 

Знам  какви са последиците върху бизнеса и учителите, ако не работят. Но нали най- важни са децата. Нали те, колкото и клише да звучи, са бъдещето. Расте поколение, забило поглед с компа, което знае, че може да мине метър, че ще научи всичко в Google, но не може да отвори една консерва, защото не става с натискане на клавиш.  Училището освен да дава знания нали и възпитава, и изгражда личности. Това онлайн става ли? 

Успокоявам с това, че детето ми е спортист, а още не са забранили работата на клубовете на открито или поне така си мисля (между другото в Хасково все още няма заповед за новите мерки и не е ясно кой работи и кой не). Обаче онези деца от школите по рисуване, музика и други изкуства, ако ги затворят,  ще си стоят затворени у дома или на пейките с телефоните, цигарите и картите. Имат и друга алтернатива- да отидат на ресторант с  техните.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (3)

Пенко

Пенко

12.03.2021 | 09:00

На времето имаше обществени къпални- бани.В Хасково бяха три- голямата където сега е малкия бизнес център,и две квартални - на ул.Страшимир с пресечката с Бенковски и срещу Лебедка от другата страна на реката. Питам се дали щяха да бъдат затворени? Голяма част от хората са нямали в къщите си бани.Обществените са функционирали още от преди 9- ти септ.1944г.За голямата градска баня зная със сигурност,защото при чирпанското земетресение през 20- те год.на миналия век са бягали голи. Е щяха ли да ги затворят?

Отговори
2 0
Да Така е Затваряй

Да Така е Затваряй

11.03.2021 | 22:26

Примерно Без еврейте можем да си живеем спокойно Затуй ги затваряме всички примерно на един стадион и с малко леки и тежки картечници им правим един локумдаун И всьо в порядке

Отговори
0 1
5421

5421

11.03.2021 | 19:33

Абсурд след абсурд! Много грешни решения, неадекватни. Затваряш училища,затваряш и кръчми. Всичко,без което може,трябва да стои затворено!

Отговори
3 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Да отпаднат ли мерките срещу COVID-19?