Следвайте ни

В трансграничния район: Правят социални предприятия

ХТПП и гърци ще обучават хора в неравностойно положение как да си направят фирма

viber icon

Създаването на социални предприятия, с които ще се насърчи социалното предприемачество в трансграничната територия между България и Гърция, обсъдиха на среща Хасковско-търговско-промишлената палата и представители от южната ни съседка. Срещата, която се проведе в Хасково е по програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ Гърция-България 2014-2020. Основната цел е да повиши социалното предприемачество и да допринесе за увеличаване нивата на заетост в трансграничния регион, коментира Янчо Янев, председател на ХТПП. Целта е да се създадат предприятия от самите социално слаби в сферата на услугите и някои дребни производства. Първо трябва да се направи едно изследване за компетенциите на тези социално слаби групи, към които ще се ориентираме. След това ще проведем обучение как да си регистрират фирми, коментира още Янев.

Проблемът според него е, че все още у нас няма законодателство, което да регламентира подобна дейност. Законодателството, което урежда статута и регулира дейността на социалните предприятия в България, е слабо развито. В него липсва легална дефиниция за социално предприятие, както и норми, уреждащи статута, формата и дейността на социалното предприятие. 

Имаме разлика в законодателството на двете държави. При определени условия гръцкият закон е по-лесен, при други – вашият. Това заяви Спиридон Арсениу, представител на областния управител на Комотини. В тази връзка ще опитаме да предложим политики за разрешаването им, допълни той. Така че хората да се занимават с дейностите, без да срещат проблеми със законодателството и бюрокрацията, подчерта той. Предимство, според него, ще имат безработните и хора в неравностойно положение. 

Основната разлика между социалното предприятие и обикновената фирма е, че социалното предприятие не разпределя печалбата си между своите собственици, а я реинвестира в осъществяването на социалната си мисия.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Къде бихте почивали това лято?