112

В Свиленград създават международен център за обучение на доброволци за борба с бедствията

Община Свиленград участва във форум на организацията Инициатива за готовност и превенция при бедствия за Югоизточна Европа (DPPI SEE). Той се проведе в турския град Анталия.

Свиленград бе единствената българска община, поканена на събитието от Службата на ООН за намаляване на риска от бедствия (UNDRR), която координира международните усилия в тази сфера. Общината има успешна дългогодишна дейност в управлението на бедствия. Това включва почистване коритото на река Марица, укрепване на диги, обновяване на хидротехнически съоръжения и поставяне на контролно-измервателни и оповестителни системи на реки и язовири. Организирани са също така пожаро-наблюдателни постове, създадено е активно действащо доброволческо формирование, едно от първите в страната и други. В момента Свиленград работи по проект за създаване на международен обучителен център за доброволчески формирования, който ще бъде разположен в село Генералово.

На събитието в Анталия като представител на общината участва младши архитект Атанас Киризиев, член на доброволческото формирование. Форумът беше посветен на темата за местните планове и стратегии за намаляване на риска от бедствия, както и на инициативата „Да направим градовете устойчиви 2030” (Making Cities Resilient 2030). Целта на инициативата е подобряване на устойчивостта на местно ниво чрез подпомагане, споделяне на знания и опит, създаване на взаимно укрепващи се мрежи за обучение от град до град, въвеждане на технически опит, свързване на множество нива на управление и изграждане на партньорства. 

DPPI SEE е създадена през 2000 г. и обединява 10 държави-членки - Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Република Северна Македония, Черна гора, Румъния, Сърбия, Словения и Турция. Основната й цел е да се насърчи регионалното сътрудничество и координация в подготовката и превенцията на природни и причинени от човека бедствия в Югоизточна Европа. Организацията обединява страни донори и международни правителствени и неправителствени организации за координиране на текущи дейности.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?