Следвайте ни

В Свиленград искат обяснение за цената и качеството на водата 

viber icon

Бизнес плана, които предвижда поскъпване на водата в Свиленград и Хасково, ще представи ВиК пред съветници в граничната община. Заседанието на Иĸoнoмичecĸaта ĸoмиcия в ОбС- Свиленград е насрочено за 19 мaй, а там се очаква да се дискутира и качеството на водата.

Както съобщихме, държавното дружество иска от догодина цената на кубик вода стане малко над 3.50 лв. за двете общини. Те са единствените в областта, които разполагат с пречиствателни станции, а това оскъпява услугата. 

В Свиленград обаче има сериозен проблем с водата и расте обществено недоволство. От чешмите често тече мътилка, негодна нито за пиене, нито  за миене, нито за къпане. Това се случва, въпреки че през последните години Общината вложи много в подмяна на водопроводи. 

Срещу лошата вода наскоро скочиха и дамите от местния Лaйънc Kлyб, които настояха за експертиза за качеството й, като призоваха в решаването на проблема да се включи и РЗИ. 

На 13 т.м. пък „ВиК”  съобщи , че в някои квартали  на Свиленград има помътняване на водата,  породено от  неравномерната консумация на вода, свързана с въведеното извънредно положение в страната. В  тези места водата да не се използва за питейни нужда, посъветваха от дружеството. 

Само че мътилката е от доста преди извънредното положение.

Преди време в интервю за в. „Марица“ и marica.bg кметът на Свиленград арх. Анастас Карчев, коментира,  че  новите тръби, които са ПВЦ на практика не могат да задържат естествения манган, тъй като са гладки. Единственото решение е водата да бъде пречистена. Общината има избран изпълнител на инсталация на основната захранваща тръба. Идеята е в мрежата да влиза само чиста вода. Администрацията на арх. Карчев се надява на помощ от МРРБ, за да се осъществи проекта. 

Между другото бизнеспланът на водното дружество трябва да бъде представен и в Хасково, преди да отиде в КЕВР. В областния град вече трета година действа забрана водата от мрежата да се ползва за готвене и пиене заради урана. Все още се чакат последните проми от новите източници.

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Къде бихте почивали това лято?