Следвайте ни

В село Априлци Коледата дойде

Всички домашни прасета стават на мезета

viber icon

Вой на квичащи домашни свине и пушек от скари.

Това завари екип на „Марица" в няколко двора на пазарджишкото село Априлци вчера преди обяд.

Часове преди изтичане на крайния срок за доброволно умъртвяване на свинете от т.нар. „заден двор", частните стопани в селото изпълняваха съвестно разпорежданията на Областната епизоотична комисия за ликвидация на животните.

„Чухме за тази чума и решихме да си заколим прасето. Вместо да ни го вземе държавата и да го зарови, по-добре да го изядем на скарата на мезета или да бутнем месото във фризера", категоричен е 39-годишният априлчанин Димитър Йосифов, който тъкмо приключваше с „хирургията" на 60-килограмовия си домашен любимец, когато нашият екип влезе в двора му.

Неговата съпруга Богданка отрича някой да е натискал семейството им да заколят прасето.

„Това са 300-400 лв. Да ги хвърлим ли тези пари? По-добре ние да си изядем месото", казва тя.

Богданка твърди, че тя и съпругът <210> са безработни и са разчитали на прасето да изкарат зимата, но африканската чума е променила плановете им.


Само на метри от тази къща сутринта е заклано друго домашно прасе - доста по-голямо.

Участниците в „свинското погребение" ни посрещат с първите готови мезета - от ушетата и зурлата на добичето.  

Касапинът е и собственик на закланото прасето.


„Чухме по телевизията за тази чума. Какво да правим, като са казали, че трябва да го колим… Това е положението. Имаме си фризер, дойде му времето да се ползва", казва 41-годишният Димитър Асенов. Той и семейството му съжаляват само, че посред лято няма как да станат суджуците.

Неговият съсед Костадин Георгиев също е заклал прасето си. И като останалите, на които гостува нашият екип, казва, че отглежда всяка година по една свиня, която служи за препитание на семейството му през зимата.

„Доброволно го заклахме. По-добре да го изядем ние, отколкото онези, с белите престилки да дойдат и да ни го вземат", убеден е Костадин.

На излизане от дома му срещаме случайно на улицата кахърна баба Иванка.

Тя е вдовица. Синът и семейството му живеят от години във Франция. След като научили, че тази година Коледата в Априлци ще бъде още в началото на август, те тръгнали към родния си дом, за да помогнат на леля Ваня за „оправянето" на свинчето.


„Как да си го заколя? То е малко. Има-няма 80 кила. Кръстила съм си го на моето име - Ванчо. Нямам фризер. Пенсията ми е 200 лв. Децата ми пратиха 100 евро да го купя за домазлък и сега по никое време трябва да го коля", казва Иванка и ни води към кочината на прасето.


„Хранила съм си го с ярма, царевица, трева, лозови листа… То няма как да се зарази, ама сега покрай сухото ще гори и суровото", не криеше съжалението си възрастната жена.


Като епилог на журналистическата ни проверка кметът на Априлци Марин Манолов сподели, че жителите на селото са съвестни и сами са осъзнали значението на това действие - доброволно да умъртвят домашните си прасета.  „Както чухте и от самите стопани, натиск от никой не е имало. Някои от тях работят на свинекомплекса край селото и са наясно за големия проблем, който е обхванал цялата държава. Днес са заклани 6 от общо 10-15 преброени от комисията прасета в това село. До утре вечер има време и срокът ще се спази", категоричен беше Манолов.  


Както вече писахме, до 17,30 часа днес всички преброени 1500 домашни прасета в област Пазарджик трябва да бъдат доброволно ликвидирани.

Ако хората сами не изколят животните, ще се създаде организация за принудителното им умъртвяване и последващо загробване, се казва в обявеното с императивен характер решение на Областната епизоотична комисия.

Димитър Комсийски

Димитър Комсийски

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Димитър Комсийски е магистър по икономика в УНСС. Завършил е висшето си образование през 2000 г. Той е най-дългогодишният журналист на „Пазарджишка Марица”. Работи в екипа на вестника от неговото създаване и до момента, вече над 15 години. .   Още

Коментари (3)

Чумичка

Чумичка

02.08.2019 | 13:13

Чума няма .има Гавра.има един начин но е не възможен никои. да не посещава големите вериги магазини и всичко ще се реши.

Отговори
3 2
Еде

Еде

02.08.2019 | 12:59

Въпроса с тая чума стана много интересен!!гробаджиите веднага почнаха масово унищожение.Казват,че се прават изследвания в 2 лаборатории,които обаче са на БАБХ.Е как няма да има чума?????Как се появи тая чума в свинекомпликсите,които са отдалечени един от друг?При тях има стриктни мерки за сигурност????Било от диви прасета????Има ли някой таивник да им вярва???Некадърността на гробаджиите е явна!!!Явно си личи поръчковото изпълнение на спуснато задание на ЕС-да се унищожи нашето свиневъдство!!!Сега ще се налоги да купуваме св.месо застояло по складовете на западните производители!Горещо подкрепям кметовете ,които се опълчиха смело на шпиц командите на БАБХ.Така трябва,да зйщитим интересите на гражданите!!!Какви пари ще се дадат за обезщетение на стопаните?Кога?Трябва да се плати по пазарни цени,а не на измислените гробаджийски цени!!!Герб ни води към унищожение!!

Отговори
4 2

02.08.2019 | 12:36

Гарантирано от ГЕРБ.

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се пазите ли и след края на извънредната ситуация?