Следвайте ни

В Маслиново още чакат водопровод и вода в къщите

Пандемията направи още по- труден животът на хората в селата само на 20-на км от Хасково

viber icon

Пандемията превърна в кошмар и без друго трудния живот в Маслиново. В селото само на 20-на км от Хасково все още живеят без чешми в къщите, без водопровод и канализация. Повечето от 450- те жители разчитат на 2-3 чешми из селото и на кладенци в дворовете за домакинските си нужди, а това поставя под въпрос хигиената.

Вече сме отчаяни, че някой ден ще има нормална вода в къщите,  казват хората, които от години чакат цивилизацията да стигне до домовете ми. Те мъкнат туби с вода от чешми, които не са чисти. Други пълнят кладенци, а от там захранват перални и бойлери. Всеки си е направил някакви приспособления. Мъка е, казва Гюлмаз Юмер.

На възрастния и болен Ибрям Юмер се наложило да прокопае канал и да положи тръби, след като септичната яма в двора му преляла. Сега мръсните води отиват по- далеч от имотите на съседите, но пак вони. Това е временно решение, тъй като на практика отпадните води се изливат в нива. В неговия двор, при кокошките пък се излива ямата на съседа. Как да се пазим при това положение, казват хората.

От както съм дошла в това село, се мъча, разказа Севда Асенова, която преди много годни се омъжила тук. Днес възрастната жена ползва  уличната чешма, която е точно срещу дома й за миене и пране. За пиене също, тъй като не може да си позволи минерална от магазина.

Нашата  ситуацията е вода има, водопровод няма, коментира кметът на селото Недялко Петков. Проблемът е много сериозен в Горната махала, където лятото е тотално безводие. Преди 4 г.  бе изграден първият етап от водопровода с 34 клона. Не всички къщи се вързаха към него, тъй като и лични средства трябва да се вложат. От тогава се чакат пари, за да се реализира вторият етап, но яснота няма, казва кметът.

На практика водата стига до 3-4 къщи.

Припомняме, че проектът тогава бе реализиран  с пари от общинския бюджет с надеждата, че МРРБ ще отпусне средства, за да продължи работата. Общината обяви обществена поръчка, която бе спечелена от аксаковското дружество „Одесосстрой“ . То трябва да изгради втория етап за 892 110 лв. , само че пари няма. Договорът е сключен при условията на чл. 114 от ЗОП и влиза в сила след осигуряване на финансиране от страна на възложителя.

Надеждите са в строителното министерство, от където нямаме отговор, казва още  кметът на селото. Така проблемът остава висящ, а хората губят надежда. 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Валя

Валя

25.05.2020 | 23:56

Проблема на Маслиново е от 20 години.20 години тази прословута вода не можа да дойде.Бяха отпуснати доста пари,но тези пари си намериха собствениците си.Милиярди са изхарчени за този проект.Къщата на кмета беше къщурка,сега стана палат,ако беше много загрижен за селото,имаше възможности да го направи,той унищожи селото със собствените си интереси, трябва да на управляват от вънка.

Отговори
6 0
Гюлназ

Гюлназ

25.05.2020 | 19:24

От години в нашето село управлява ГЕРБ. Гласовете на хората отиват винаги за техни представители, в Селото, общината, правителството. След лъжливите им обещания, че, ако спечелят, ще имаме вода, но и след ТОЛКОВА години, не сме видели и капка! Канализации, понеже ги нямаме, септичните ями, се изливат на пътя и това създава проблеми между съседи, също и разрушава хигиенните условия, които са под всякаква критика, като прибавим, ЧЕ СМЕ И ПОД ПРОЦЕС НА ПАНДЕМИЯ! И ни препоръчват да спазваме лична хигиена, а как ще стане това без вода?! Да не говорим за разбитите пътища, децата които мръзнат цяла зима пред или на центъра за да отидат на училище, и учат на километри от селото. За мидицински служител не можем дори и да споменем...

Отговори
6 0
Василев

Василев

25.05.2020 | 21:44

Гюлназ,аз съм християнин .Но това няма никакво значение- една майка ни ражда,на една земя живеем и една земя ни приема.Запознап с проблема на селото Ви е от 80- те.Имах приятели ,бил съм много пъти в Маслиново и зная за какво става въпрос. В кой век живеем? Без вода и канализация.Срам и резил за всички до един,които са били на власт.Ако вдигнете повече глас може и оня да се смили и да дойде да направи първа копка или пък да отвърже кесията и да се случат нещата. Нека този от горе,ама истинския да е с Вас.Заслужавате да живеете като всички останали.

Отговори
4 0
Василев

Василев

25.05.2020 | 11:03

От както съществува селото положението е такова.Сменят се властите и всички обещават ,но до там.Нема пари действай.Дано имат късмет хората.

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се пазите ли и след края на извънредната ситуация?