25

В Маджарово и още 43 общини има само едно училище

Маджарово е сред 44-те общини в страната, в които има само едно училище. През последните години броят на тези общини се увеличава. Демографската криза е основната, макар и не единствената причина за намаляване на броя на училищата в общините. Това се посочва в анализ на Института за пазарна икономика(вижте го тук).  

Ако демографската тенденция не се обърне, скоро в България вероятно ще има общини без нито едно училище. Според данните от последното преброяване, в община Маджарово живеят едва 1484 души. Коефициентът на възрастово заместване е 35 , т.г. 100 души, които излизат в пенсия биват замествани едва от 35. 

„Димитър Маджаров“ е защитено и средищно училище,  в него учат деца от всички  населени места  в обезлюдяващата родопска община. Миналата година училището отпразнува своя 100- годишен юбилей, макар и малко, то разполага с модерна учебна база. 

Наличието на училище във всяка община се смята за определящо за нейната жизнеспособност. Причините за това са различни - свикнали сме да мислим, че училището означава деца, бъдеще и перспективи, а липсата му – застаряване, застой и липса на възможности. 

Маджарово е най- малката община в областта.  С ликвидирането на минната промишленост , което започва още през 80-те г. на в., населението й намалява с бързи темпове. През последните години много изселници в Турция се връщат по родните места, за да изкарат старините си, но това са възрастни хора. 

Училището в Маджарово е създадено от дошлите през 1913 г. тук български бежанци от Беломорска Тракия след края на Междусъюзническата война. Въпреки тежката си съдба и недоимъка, местните хора намират средства и сили и през 1921 г. построяват училище за децата си. Днес, 100 г. по- късно то още съществува, въпреки трудностите и обезлюдаването, защото все още в Маджарово има живот. 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?