25

В Хасково отбелязаха 120 г. от основаването на Осма пехотна тунджанска дивизия 

120-годишнината от основаването на Осма пехотна тунджанска дивизия отбеляза хасковското военно формирование 52 740 с командир подполк. Иван Бонев. 
Поднасянето на венци и цветя се проведе пред паметника на 10-ти пехотен родопски полк, а в церемонията участва и областният управител Гинка Райчева, кметът Станислав Дечев и заместникът му Мария Вълчева. 
Церемонията се състоя под съпровода на Духовия  оркестър  на Община Хасково.

 

На 30 декември 1903 г. със свой указ княз Фердинанд сформира Осма пехотна тунджанска дивизия. Това е едно от основните тактически формирования през войните за национално обединение. Дивизията участва активно в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война. В състава на Осма пехотна тунджанска дивизия е Десети пехотен родопски полк, пред паметника на когото днес Хасково се преклони. 
„След Втората световна война щабът на дивизията се премества в Хасково. Втора механизирана бригада пряк наследник на славните традиции, а хасковските военнослужещи от 31-ви механизиран батальон сме преки наследници на Десети пехотен родопски полк. Ангажираме се пред всички вас, че ще носим с достойнство традициите на нашите предци. Няма да забравим подвига и саможертвата им, защото те са загинали, за да ни има нас и за да я има България“, каза командирът на Военното формирование подп. Иван Бонев.  

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?