Следвайте ни

В Хасково не щат сом, искат шаран за 6 лева

viber icon
Милена ЛАВЧЕВА, Хасково

Шаранът е най-купуваната риба за днешния празник Никулден, признаха търговци. Килото му по пазарите в Хасково тръгва от 5,99 лв. в по-големите търговски вериги и стига до 7,30 лв. по специализираните магазини . В обект на зеленчуковия пазар в областния град се предлага шаран по 6 лв. за кг. За да са сигурни, че е пресен, хората искат живо шаранче от живарника. Обикновено излизат между 2 и 3 кила. В магазина се предлагат още сом около 2-3 кг по за 10 лева килото. Не върви обаче, хората си търсят шарана, признаха търговците. Чистеният толстолоб, който се продава по 6,50 лв. за кг. също бил предпочитан.
Изборът на риба т.г. е голям, особено при морската. За първи път от години насам има богат улов на чернокоп, който се предлага по 8 лева за кг. Кефалът е 7 лв.
В съседен магазин шаранът се продава по 7,30 лв. за кг. По-скъпичък е, защото е от яз. Кърджали и е много вкусен, който е пробвал веднаж, знае вкусовете му качества, коментира продавачът Петър Петров.

На днешния Никулден, в чест на големия светец Николай Чудотворец, християните правят курбан от риба. По традиция жените приготвят рибник. Избират голям шаран или друга едра риба, която се пълни с лук, орехи и подправки, предварително задушени в прясно олио. Напълнената риба се завива в тесто, а после се пече на бавен огън. Заедно с рибника поднасят обредна погача и руйно червено вино.
Според поверията шаранът на трапезата трябва да е с много люспи, за да има пари в къщата през годината. При почистването на рибата люспи не трябва да падат на пода и не бива да се настъпват – на лошо е. Затова пък най-голямата люспа се прибира в портфейла, за да се пълни с пари, обясниха запознати.
На днешния ден празнуват и банкерите. Работещите в банките в Хасково са отпразнували предварително Никулден миналия уикенд на различни места в страната, довериха от бранша./Марица.бг

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Доволни ли сте от чистотата в Хасково?