25

В Хасково: 2057 лв. заплата в обществения сектор, в частния- 1263 

Размерът на заплатите расте, за последните три месеца на миналата година средната месечна работна заплата в хасковска област достига 1 485 лева. Увеличава се обаче разликата между възнагражденията в обществения и частния сектор. В обществения сектор средната заплата е  2 057 лв., а за частния - 1 263 лева. Т.е. заетите в реалния сектор получават със 794 лв. по- малко. В средата на миналата година тази разлика бе около 500 лв.  Това показват  предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) в област Хасково. 

По размер на средната месечна работна заплата област Хасково заема 23-то място сред 28-те области в страната. С най-висока заплата е област София (столица) - 2 900 лв., а с най-ниска област Видин - 1 397 лв. За наблюдавания период средната месечна работна заплата за страната е 2 123 лв. или с 638 лв. по-висока от тази за област Хасково, показват данните.

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение в областта към края на  м. г. са  48 000 души. Най-голям е относителният дял на наетите в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ - съответно 25.2 и 18.0%. В края на декември 2023 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение намаляват с 202, или с 0.4% спрямо същия период на предходната година, показват още данните. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
Закон

Закон

20.02.2024 | 16:31

Закона за държавния служител е че без да имаш стаж по дадената позицията за която кандидатствате Мин от три до 5 години в зависимост на каква длъжност ако нямате и един ден трудов стаж по специалността си вие не можете да да се явите и не трябва да бъдете допуснати защото ако ви допуснат вашите аукциони колеги ще ви помогннат да сте вътре това всъщност всички го знаем как се привеждат за голямо съжаление конкурсите!

Отговори
1 0
Пари!

Пари!

20.02.2024 | 16:24

Правилно това е порочна и незаконна практика,хора с купени дипломи особено в провинцията дори и без един ден трудов стаж да се допускат до конкурси за работа в държавата институции като държавни служители по закона за държавния служител за да кандидатствате за дадената позиция длъжност трябва да имате минимум от 3 до 5 години стаж сиреч да сте работили тази работа аджеба....!!!? Но тук им дават готовите одговори на теста отиват на изпит членове са трима човека който са познати дават му възможност да препише и ето го новият държавен глава служител хванат от пътя и гледай ти вече след 6 месеца дръпнал па станал и шеф !

Отговори
2 0
Заплата!

Заплата!

20.02.2024 | 16:03

Заплатите са различни на всеки според множество фактори и е нормално не нормалното е въпросът който касае много хора по какъв критерий по точно в държавни структури под агенции разни се назначават хора като държавни служители образование да приемем че има но нито и един ден трудов стаж по специалността и след обявеният конкурс за работата който също преминава фиктивно с подарени одговори на въпросния уж изпит и готово служителя е факт назначен на длъжността държавен служител това представлява България на някои може и смешно да прозвучи но повярвайте това е факт вярно е и постоянно се случва даже и нарочно не си правят труда да подменят въпросника който от години си е един и същ!

Отговори
2 0
Мазгалов

Мазгалов

20.02.2024 | 17:33

Необходими са доста усилия за да се разбере смисъла на коментара- отначало до края е едно изречение.Но нейсе! Напълно споделям това,което сте направили опит да коментирате- конкурсите са проформа .Обявява се конкурс за определена личност.Всички други кандидати са пълнеж.

Отговори
3 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?