Следвайте ни

В гимназията за аграрни технологии  опазват изчезващи видове

viber icon

Учители и ученици от 11  клас  на ПГТАТ „Н. Й. Вапцаров” участваха в младежки обмен по Програма Еразъм+YouthMobllity “Grandma’sWeddingChest” в Кълкларели, Турция.

В младежкия обмен   се включиха 9 държави- Турция, България, Македония, Румъния, Словакия, Хърватска, Украйна, Испания, Италия.

Проектът е с агроекологична насоченост. Целта е  запознаване с изчезващи видове розови домати и размяна на семена от различни видове растения.  В проекта е заложено и  създаването на нова банка за тяхното съхранение.

В предварителната подготовка  младежите от всяка държава- участник проучваха, търсеха и събираха информация за стари и изчезващи  сортове розови домати от своя край и подготвиха  семена. Всяка национална група занесе кутия със семена на обмена в  Кълкларели.

По време на самия обмен  бяха проведени множество дейности по ориентиране, запознаване, както и такива, свързани с технологиите на засяване и отглеждане на розови домати. В околността на Пинархисар бе засят разсад в градините на хора от месното население. Благодарение на това ще бъдат произведени семена за банката за съхранение на старите сортове.  Всяка държава представи своите национални  традиции и култура в 2 поредни вечери.

Престоят на участниците бе осигурен в учебен хотел на гимназията по туризъм в Къркларели. Директорът й Мустафа Йозгурлу е бивш възпитаник на Гимназията по селско стопанство и механизация  в Хасково.

След завръщането  от обмена на групата от ПГТАТ й предстои практическа дейност на място- засаждане на сортове домати, предоставени от всички страни- участнички в проекта.

След 24 май екипът на проекта ще направи разширено представяне на участието в младежкия обмен пред класовете  с агроекологична насоченост в гимназията.

 

 

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете у дома?