Следвайте ни

В Димитровград: Тържества за 1., 7. и новите паралелки с 5. клас  

viber icon

Препоръка за кратки, с ограничен брой хора и на открито да са тържества за първия учебен ден, отправи към директрите на учебните заведения кметът Иво Димов.  Тържествата да има преди всичко за първокласниците и по преценка на училищните ръководства за гимназистите от 7. кл. и за новосформираните паралелки от 5. кл., настоя още той.  

Училищните директори увериха, че са в готовност да посрещнат новата учебна година, като имат осигурени дезинфекционни материали, маски и създадена гъвкава организация сред персонала. Голяма част от педагогическия и непедагогическия персонал е ваксиниран или с наличие на антитела. 

Още в началото на август Община Димитровград закупи бързи антигенни тестове срещу COVID-19 за всички работещи в системата на образованието в училищата и детските градини на територията на община Димитровград. Изследванията се правят при съмнение или оплаквания. 

На срещата, която се проведе на открито в Лятната читалня на ГБ”П.Пенев”,присъстваха ръководствата на всички 13 училища на територията на общината, както и новите директори на библиотеката, ОП „Детски и младежки център” и ВрИД на Историческия музей. В срещата участваха и експерти от общината. 

 

В насоките си Министерството на образованието и науката (МОН) е разписано, че учениците до IV клас включително няма да носят маски по време на учебен час. Маските няма да са задължителни също за децата от предучилищните групи в училищата. Класните стаи обаче ще трябва да се проветряват поне два пъти по време на часа за най-малко една минута. Задължителни през целия ден и навсякъде в сградата остават маските за всички останали ученици, както и за тези от началните класове в междучасията и в общите пространства на училището. Маските няма да бъдат задължителни за учителите по време на учебен час при физическа дистанция от поне 1,5 м между тях и местата на учениците. Това правило ще важи също в часовете по физическо възпитание и спорт на закрито, ако в конкретния час помещението се използва само от една паралелка при дистанция от поне 1,5 м между учениците и при редовно проветряване. При желание на родителите и/или учениците защитни маски за лице могат да се носят по време на целия престой в училище. При наличие на единични случаи на заболели или карантинирани ученици, учители или други служители директорът на училището издава заповед за преминаване към електронно обучение на отделен ученик или паралелка. При отсъстващи 10% от учениците поради симптоми на COVID-19 и/или при брой заболели учители, който прави присъствения учебен процес невъзможен, директорът предлага на министъра на образованието и науката преминаване към ротационно или цялостно обучение от разстояние в електронна среда (ОРЕС). Това става след решение или на педагогическия съвет, или на Регионалната здравна инспекция (РЗИ), или на областния кризисен щаб. При изготвяне на предложението за ротация се спазва принципът в ОРЕС да бъдат не повече от 50% от учениците. При ротация първи преминава към онлайн обучение випускът с най-много заболели или контактни ученици. В общия случай занятия от дистанция се въвеждат най-напред за учениците в гимназиален етап с изключение на XII клас. При продължаващо влошаване на епидемичната ситуация се включват учениците от XII клас, както и от прогимназиалния етап с изключение на VII клас. Учениците от VII клас и от начален етап (I-IV клас) преминават в ОРЕС само в краен случай.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?