112
Следвайте ни

В Димитровград отвориха първия временен приют за бездомни в Хасковска област

viber icon

Център за временно настаняване на останали без подслон, за изпаднали в нужда и жертви на трафик бе открит днес в Димитровград. Приютът е в напълно обновената и ремонтирана сграда, която някога беше общежитие на Техникума по индустриална химия в града. Преди години сградата бе опустошена от пожар, след което остана дълго време неизползваема.

Центърът за временно настаняване е първият такъв в региона. Той бе изграден по проект за 626 769 лв. От тях 537 753 лв. са пари от Европейския съюз, а останалата част са от национално съфинансиране. Изцяло са подменени покривът, подовите настилки, обновени са дограмите, електрическата и ВиК инсталациите. Освен напълно оборудваните стаи за обитателите, има също кухня, трапезария, приемна и медицински кабинент. Капацитетът за потребители е за 20 човека. Две от стаите са на първия етаж, останалите осем - на втория. Максималният престой за всеки настанен е до 3 месеца.

"Положена беше много работа за 8 години, за да го има този център. И Димитровград, и регионът ни имаха нужда от него", сподели кметът Иво Димов преди да плисне менчето с вода при откриването на Центъра. Преди това архиерейският наместник отец Георги Тодев отслужи водосвет.

"Адмирации за екипа, работил по реализирането на проекта. Община Димитровград за пореден път доказа, че е социално отговорна", каза зам.-областният управител Виолета Желева.

 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?