112

В Димитровград дискутират противоречивото наследство в европейските градове

Противоречивото наследство в европейските градове ще дискутират в Димитровград на 27 и 28 септември, съобщиха от кметството.

На форума ще участват 28 експерти от седем партньорски града. С концепцията за "противоречивото наследство" се обозначава наследство, което включва разминаване на различни истории и липса на съгласие и последователност в начина на представяне на миналото и спомените, използвани в публичните пространства. Навсякъде в Европа има много градове, които се характеризират със значително присъствие на "противоречиво наследство" - империализъм, национализъм, тоталитаризъм и недемократични режими, което е трудно да се управлява, поясниха от общината.

Целта е да се насърчи политиците, местните организации и гражданите да изготвят нови подходи за въздействие върху по-малко догматичното използване на наследството. Също да насърчава критичното мислене, признаването плурализма в мирогледа и правото на всеки човек да разбира, създава, свързва и води диалог относно миналото.

Димитровград вече веднъж участва в подобен проект - АТРИУМ, чийто фокус бе архитектурното наследство на минали тоталитарни режими. В рамките му бе създаден културен маршрут между 11 европейски града с характерни от историческа гледна точка сгради и елементи от градския екстериор.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?