25

В Бисер  съчувстват на Карловско, не вярват, че ще има възмездие 

Бедствието в Карловско върна страшните спомени на хората в Бисер, селото което преживя най- страшното наводнение у нас през последните години. 10 г. след него бисерчани продължават на възстановят това, което стихията им отне и да си задават въпроси. 

На 6 февруари 2012 г. се скъса стената на яз. „Иваново“ и буквално заля селото, като разруши 53 къщи.  Голямата вълна отне 11 човешки живота, 6  от жертвите са от Бисер. След безпрецедентна вълна на съпричастност и благотворителна акция, в която се включиха  политически партии, общини, отделни хора и фирми, бяха възстановени и обзаведени 33 от разрушените къщи. Собствениците на останалите 20 останаха разочаровани.  Петя Василева все още няма ограда на къщата си, залята от вълната преди 10 г. Целият първи етаж бе под вода. Възстановихме каквото можахме, казва днес тя. Има ли виновен за смъртта на майка й, пита Добрина Димитрова. Много от пострадалите се преместиха в други населени места, някои не дочакаха обезщетения, казват в Бисер. 

Вече пета година Иван Горастев гради съборената къща на родителите си. Пенсионерът получил 80 000 лв. за разрушения дом и със собствени сили гради нов, в който да изкара старините си. Край градежа има фургон, а в двора зреят няколко вида сини сливи. Около имота му  има 2-3 нови, модерни къщи, изникнали на мястото на разрушените от стихията. „Парите свършиха, не стигнаха за всички пострадали“, казва мъжът, който е убеден, че в Карловско ще се случи същото. За едни ще има, за други- не, казва той.

Много от пострадалите заведоха дела срещу община Харманли и  ги спечелиха. Общината се видя принудена да тегли заем, за да изплати присъдените обезщетения.  Собствеността на злополучния язовир, който днес не съществува, така и не бе изяснена. През годините назад той е ползван от военните и бившето ТКЗС. Чия собственост и отговорност е той, както много други водоеми в страната, не е ясно. Затова бе заведено дело срещу бившия областен управител на Хасково Ирена Узунова за неизпълнение за задължения по предотвратяване на бедствия. То се точи вече трета година, а хората в Бисер не я намират виновна. Не само защото бе до тях месеци наред, за да координира възстановителните операции.

10 г. след страшното бедствие в Бисер търсят отговори, не чакат виновни, защото са сигурни че няма да има, както и за трагедията в Карловско. И съчувстват на хората, защото знаят какво ги чака, въпреки че там поне жертви няма. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Василев

Василев

10.09.2022 | 13:44

Много неща следва да се променят.И първото и основното е да се върне държавността.Къде е държавата?

Отговори
3 0
Трябва да се променят много неща в Министерство на земеделието,

Трябва да се променят много неща в Министерство на земеделието,

10.09.2022 | 09:59

Басейнова дирекция,Напоителни системи,областна управа,Дирекция аварийна помощ и превенция,Законът за защита при бедствия…

Отговори
4 0

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”