Следвайте ни

В Априлци Коледата дойде(ВИДЕО+СНИМКИ)

Всички домашни прасета стават на мезета

Вой на квичащи домашни свине и пушек от скари.

Това завари на 1-ви август преди обяд екип на в-к „Марица” в няколко двора на пазарджишкото село Априлци.

Часове преди изтичане на крайният срок за доброволно умъртвяване на свинете от т.н. „заден двор”, частните стопани в селото изпълняваха съвестно разпорежданията на областната епизоотична комисия за ликвидация на животните.

„Чухме за тази чума и решихме да си заколим прасето. Вместо да ни го вземе държавата и да го зарови, по-добре да го изядем на скарата на мезета или да бутнем месото във фризера”, категоричен е 39-годишният априлчанин Димитър Йосифов, който тъкмо приключваше с „хирургията” на 60-килограмовия си домашен любимец, когато нашият екип влезе в двора му.

Неговата съпруга Богданка отрича някои да е натискал семейството им да заколят прасето.

„Това са 300-400 лв. Да ги хвърлим ли тези пари? По-добре ние да си изядем месото”, казва тя.

Богданка твърди, че тя и съпругът й са безработни и са разчитали на прасето да изкарат зимата, но африканската чума е променила плановете им.

Само на метри от тази къща сутринта е заклано друго домашно прасе – доста по-голямо, видя наш репортер.

Участниците в „свинското погребение” ни посрещат с първите готови мезета – от ушетата и дзурлата на добичето.  

Касапинът е и собственик на закланото прасето.

„Чухме по телевизията за тази чума. Какво да правим, като са казали, че трябва да го колим… Това е положението. Имаме си фризер, дойде му времето да се ползва”, казва 41-годишният Димитър Асенов. Той и семейството му съжаляват само, че по сред лято няма как да станат суджуците.

Неговият съсед Костадин Георгиев също е заклал днес прасето си. И като останалите, на които гостува днес нашият екип казва, че отглежда всяка година по една свиня, която служи за препитание на семейството му през зимата.

„Доброволно го заклахме. По-добре да го изядем ние, отколкото онези с белите престилки да дойдат и да ни го вземат”, убеден е Костадин.

На излизане от домът му срещаме случайно на улицата кахърна баба Иванка.

Тя е вдовица. Синът и семейството му живеят от години във Франция. След като научили, че тази година Коледата в Априлци ще бъде още в началото на август, те тръгнали тази сутрин към родния си дом за да помогнат на леля Ваня за „оправянето” на свинчето.

„Как да си го заколя, сърце не ми дава? То е малко. Има няма 80 кила. Кръстила съм си го на моето име – Ванчо. Нямам фризер. Пенсията ми е 200 лв. Децата ми пратиха 100 евро да го купя за домазлък и сега по никое време трябва да го коля”, казва Иванка и ни води към кочината за да видим прасето.

„Хранила съм си го с ярма, царевица, трева, лозови листа… То няма как да се зарази, ама сега покрай сухото ще гори и суровото”, не криеше съжалението си възрастната жена.

Като епилог на журналистическата ни проверка кметът на Априлци Марин Манолов сподели, че жителите на селото са съвестни и сами са осъзнали значението на това действие - доброволно да умъртвят домашните си прасета.   „Както чухте и от самите стопани натиск от никои не е имало.

Някои от тях работят на свинекомплекса край селото и са наясно за големия проблем, който е обхванал цялата държава. Днес са заклани 6 от общо 10-15 преброени от комисията прасета в това село. До утре вечер има време и срокът ще се спази”, категоричен беше Манолов.  

Както вече писахме до 17,30 часа на 2-ри август всички преброени 1500 домашни прасета в област Пазарджик трябва да бъдат доброволно ликвидирани.

Ако хората сами не изколят животните, ще се създаде организация за принудителното им умъртвяване и последващо загробване, се казва в обявеното с императивен характер решение на областната епизоотична комисия.

 

 

  

      

 

Димитър Комсийски

Редактор-репортер екип "Спорт"

Димитър Комсийски е магистър по икономика в УНСС. Завършил е висшето си образование през 2000 г. Той е най-дългогодишният журналист на „Пазарджишка Марица”. Работи в екипа на вестника от неговото създаване и до момента, вече над 15 години. .   Още

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори?