Следвайте ни

Узунджовската църква остава на Община Хасково, засега 

viber icon

Узунджовската църква остава на Община Хасково поне до следващото заседание  на Общинския съвет, след като днес кметът Станислав Дечев оттегли докладната си, в която се предвиждаше да бъде дарена на БПЦ. Оттеглям я, защото в залата не са всички съветници. Разговарял съм с повечето от тях, мненията са противоречиви, обясни той. 

Днес в залата заради Байряма липсваха съветниците от ДПС.

Кметът  обясни, че е направил предложението за дарението след постъпило искане от БПЦ. Според него е абсурдно да се очаква, че храмът ще бъде занемарен, както бе преди години, преди да бъде напълно обновен  с пари от „Красива България“ и  общинския бюджет.  Собствеността на храма е безспорно на Община Хасково, каза той. 

Съветникът Георги Пеев му връчи подписка срещу подаряването на църквата,  която за 3 дни са подкрепили 650 души- хасковлии, жители на Узунджово, представители на Славянското дружество и други. Дебат дали да се дарява уникалният храм  възникна сред хасковлии, като мненията са противоречиви. Едни смятат, че Общината е по- добър стопанин, други – че е редно храмът да е на Метрополията. 

Пред залата днес бе и председателят на църковното настоятелство Отец Никола. Според него, храмове, в които се извършва богослужение трябва да са собственост Църквата. Той смята, че няма проблем църквата, която е паметник на културата, да продължи да се поддържа в вида, в който Общината го прави, но не се нае за каже колко струва издръжката на имота. Той посреща хиляди  туристи годишно. Отецът даде за пример църквата в Батак, която също е била общинска собственост,  но дарена на местната община.

Общината Хасково притежава и други религиозни имоти. Това са параклисът под Девата и "Св. Петка".

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (1)

Василев

Василев

31.07.2020 | 12:37

Ако общината имат възможност по- добре те да се грижат за храма,като знам как се стопанисват църковните имоти.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете у дома?