Следвайте ни

Уточниха графиците за пенсиите в Хасково и Димитровград

viber icon

Графикът и съвместни мерки за сигурност за изплащането на пенсиите през април бе уточнен между ръководството на Български пощи с кметовете на Хасково и Димитровград - Станислав Дечев и Иво Димов. 

Заради усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на коронавирус, се въвеждат допълнителни мерки на територията на пощенските станции в градовете и селата.

На клиентите, посещаващи офисите на Български пощи се препоръчва да носят маски.

Стриктно да спазват дистанция от 2 метра помежду си.

Изплащането на пенсиите и социалните помощи, ще се извършва по обявен график.

За периода на изплащане на пенсиите в пощенските станции се въвежда приоритетно обслужване на клиенти над 60 години от началото на работния ден до 12 часа, съгласно действащите графици.

Клиентите под 60 години, както и тези, на които се налага да бъдат обслужени извън графика за пенсии, трябва да посещават пощенските клонове извън този времеви диапазон.

От 7 април 2020 година екипи от доброволци от община Хасково ще съдействат на възрастните хора и на служителите на пощенските станции за спазване на реда и за недопускане на струпване на хора и създаване на напрежение. Доброволни екипи и служители на "Екопрогрес" ще дезинфекцират през няколко часа местата около пощенските клонове, където се събират повече хора.

В селата от община Хасково пощенските служители ще бъдат подпомогнати от кметовете на населените места и от доброволци при необходимост. Тамкметството вече осигури дезинфектанти за обществените места, които се посещават от повече хора.

Пенсионерите в община Димитровград ще получават своите пенсии по график след 7 април - вторник. С грижа за възрастните хора предвид пандемията, Община Димитровград съвместно с районното управление на МВР и Български пощи - клон Димитровград, са създали организация така, че възрастните граждани да не се струпват на едно място.  

От първия ден на получаване на пенсиите, около пощата и банкоматите ще има представители на органите на реда. Това се прави, за да се осигури безопасността на хората от третата възраст, чрез спазването на предписанията и отстоянията между тях.

В пощата до 12 ч. ще бъде осигурен "зелен коридор" за хората от третата възраст и ще бъдат обслужвани приоритетно. Останалите граждани, трябва да организират посещенията си до пощата и банкоматите след 12.30 ч. Този график ще бъде прилаган до 23 април, включително. Получаването на пенсиите по малките населени места ще става съгласно приложения график.

При получаването на пенсиите на опашките ще се раздават маски за тези възрастни хора, които нямат. Общината е направила поръчка за маски за многократна употреба. Превенцията е, за да се предпазят възрастните хора. Всеки, който има нека при излизане от дома носи маска и ръкавици!

В дните преди получаване на пенсиите местата за получаването им ще бъдат дезинфекцирани приоритетно и системно. Дезинфекцията ще се извършва по няколко пъти дневно.

Самотно живеещите възрастни хора и трудно подвижните от Димитровград могат да поръчат доставка на храна и медикаменти до дома си със лични средства, след заявка на телефони:  0885 622 634 или 0391 73 343 всеки ден от 9 до 16 ч.

Кметовете Станислав Дечев и Иво Димов благодарят на всички граждани за разбирането и личната отговорност, които проявяват в този сложен момент. Градоначалниците призовават: "Останете си вкъщи!"

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Къде бихте почивали това лято?