25

Унищожават 19 000 кокошки в Криво поле заради птичи грип 

За огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците в хасковкото село Криво поле, съобщиха от Агенцията по храните.  Вирусът е установен в животновъден обект за отглеждане на кокошки носачки. 

За последните три години, обектът, в който понастоящем се отглеждат около 19 хил. кокошки, е засегнат от заболяването за трети път.

Издадена е заповед на изпълнителния директор на БАБХ за обявяване и мерки за контрол на огнище на Инфлуенца по птиците. Предстои умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обектите и обезвреждане на труповете под официален надзор и по начин, недопускащ разпространение на болестта. 

Около засегнатия животновъден обект са определени: 3-километрова предпазна зона, в която попадат селата от община Хасково Криво поле, Корен и Момино; и 10-километрова наблюдавана зона – от община Хасково селата Елена, Книжовник, Малево, Манастир, Динево, Родопи, Стамболийски, Стойково, Подкрепа; от община Харманли селата Славяново и Болярски извор; от община Стамболово селата Малък извор, Голям извор, Долно Ботево, Кралево, Гледка, Стамболово, Царева поляна и Жълти бряг.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Хайл

Хайл

21.10.2022 | 18:12

Явно не си е платил някъде и му разболяха кокошките с грип...утре-вдруги ден да чакаме ли за чума по свинете или шап по овцете?

Отговори
1 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?