Следвайте ни

Удари и обиди в храм Св. Дух в Горски извор на празника

viber icon

Грозна сцена се разиграла навръх празника Св. Дух в едноименния параклис край Горски извор. Псувни, удари и обиди  се случили в храма, докато навън се вихри купон, а случката е записана с телефон. 

Към 20 часа влязох да прибера свещниците, когато бях нападнат вътре в храма от  нетрезв човек. Имаше обиди, удари, въпреки предупреждението, че е грозно това в църквата и че снимам. Дойдоха и други хора, разказва потърпевшият Светлозар Стоянов. Била повикана полиция, но биячът изчезнал. Сега Стоянов ще пише жалба в прокуратурата. Нападателят ,  чието име спестяваме, тъй като не го открихме за коментар,се издирва от полицията.

Причина за агресията вероятно е мой клип на крави, които пасат в старите гробища, при това охранявани от електронен пастир, смята Стоянов. Той е теолог и неведнъж споделял недоволството си от факта, че църковният празник е съпроводен с жива музика и веселба. В същото време покривът има нужда от ремонт. На абсидата на храма е закрепен шкаф, което не е  редно[p1] . На този навес мястото му не е тук,както и на бетонната му плоча. В абсидите обикновено има гробове, а този параклис е много стар, строен е през 1932 г., допълва той. 

Винаги празникът е съпроводен с жива музика, приготвя се курбан, който се раздава за здраве, събират се много хора, за да се веселят. Това е традиция в селото, коментира кметът Ангел Георгиев, който вчера заедно с работници разчистваше масите от поляната на храма след празника. Той допълни, че не е бил свидел на разигралата се в църквата сцена, но вярва че властите ще си свършат работата по изясняването й. 

Обещал съм, ще преместя навеса, ще премахнем и шкафа, щом това дразни, допълни кметът, Той каза още, че ремонт на покрива ще се направи, парите били почти събрани. 

Стоянов пък се надява това да се случи, за да се запази параклиса, а хората да идват тук с вяра и надежда, а не за развлечение. След такива събори, хора употребили алкохол си тръгват, сядайки зад волана, което е опасно, казва още той.  

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?