Следвайте ни

Учителката Тереза Андонова стана Почетен гражданин на Хасково

viber icon

Общинският съвет удостои днес със званието "Почетен гражданин на Хасково" учителката Тереза Андонова. "За" гласуваха единодушно всички представители на местния парламент.

Преподавателката на няколко поколения в региона е родена е на 22 септември 1947 г. Завършва немска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". След дипломирането й е назначена да преподава в започналия като експериментален първи випуск с интензивно обучение по немски език в Хасково. А след създаването на Немската езикова гимназия през 1971 г. става водещ учител.

По нейно предложение и винаги с активното ѝ участие вече десетки години се провежда карнавала Фашинг, чиито пъстри шествия внасят колорит и настроение в нашия град. С всеотдайност и с чувство за отговорност се включва в инициативи от обществена значимост. "Особено се гордея, че бях от главните действащи лица в инициативата за поставянето на паметна плоча на първия директор на Немската езикова гимназия – Васил Иванов", споделя самата тя. Редовно тя е организирала международни езикови обмени, най-известни от които са с ученици от Москва и културният "Европейската младеж се запознава с Виена" под патронажа на Министерството на културата на Австрия, а най-дълго продължилият (над 10 години) е с училище "Lessing" в град Ерфурт, Германия.

Заради многобройните успехи на учениците ѝ и заради нейната всеотдайност в работата през 1999 г. е избрана да представлява учителите от Хасково на приема при Президента на Република България по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура, а през 2005 г. е удостоена с престижната награда „Неофит Рилски“, с която се отличават хора, работещи в сферата на образованието и културата .​

"В годините, през които е работила само и единствено в Езикова гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" Тереза Андонова, е подготвила стотици ученици от различни поколения – родители, деца, внуци, цели семейства, които са съхранили в себе си спомена за изключителния професионалист, за човека,  правил за другите всичко от душа, за приятеля, който ги е водил по пътя на предизвикателствата и им е помагал да се справят в най-трудните ситуации. Неизброими са успехите на нейните възпитаници на общински, регионални и национални олимпиади, състезания и конкурси", припомниха от инициативата "С достойнство и вяра".

За да повишава непрестанно своята квалификация, тя участва в курсове и семинари в България и Германия, изнася реферати, има множество публикации. Затова е избрана да бъде и един от първите учители, които да организират работата в гимназията по подготовката на учениците от немските паралелки за получаване на Немска езикова диплома. След обучение през ‎1977-1978 г. в Педагогическия университет в Потсдам е включена в авторски колектив под ръководството на тогавашния доцент Станка Стоянова за изготвянето на учебник по стилистика за университети.

С друга докладна общинските съветници присъдиха традиционните отличия от 2016 година насам "За заслуги към образователното и културното дело" на учители от различните етапи на образованието. Те са Веселина Петрова в предучилищния курс, Диана Желязкова в началния и прогимназиалния, и инж. Станимир Даскалов в гимназиалния курс. За културен деятел в областта на изкуствата, библиотечното или музейно дело бе избран ръководителят на Арт школа "Дъга" Даниел Русев.

 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?