25

Учители от Ветеринарната гимназия опознаха биопроизводството на Австрия 

Националната гимназия по ветеринарна медицина „Иван Павлов“ в Стара Загора много успешно реализира проект: „Млади биофермери практикуват в Австрия и валидират своите знания и компетентности – път към успешна професионална реализация“ . Той е програма на ЕС „Еразъм +“.

7 учители по професионална подготовка посетиха Австрия, област Каринтия. 1-7 май 2022 г. Проектът се осъществява в партньорство с  организация "BVO Bildungsberatung & Vermittlungsagentur GmbH" - Образователно консултиране и Агенция по заетостта, с която гимназията вече е работила. 

В рамките на няколко дни работата на учителите бе много интензивна и чрез обмяна на опит в професионалните гимназии те се запознаха с нови методики на преподаване по професионална подготовка, изпитни форми и кариерно ориентиране на младите хора, организацията на провеждане на учебните и производствените практики. Групи учители от Литва, Латвия и България се обучаваха с представители на работодателите, които също ще приемат във фирмите си практиканти. Основен фокус на обучението на учителите беше как се реализира дуалната система на обучение в Австрия и какво я прави толкова успешна години наред. Посещавайки австрийски биоферми и предприятия, както и срещите с работодатели от сектор „Храни“ имаха възможност да опознаят работните условия, в които само след няколко дни от 18 юни до 17 юли 2022 г. 20 ученици от професии „Ветеринарен техник“ и „Техник-технолог по качеството на храни и напитки“ и 2 придружаващи учители 30 дни ще практикуват в кравеферми, птицеферми, пчелин и хотели и ресторанти и ще усъвършенстват своите знания и компетентности. 

Учителите посетиха районния център за образование в град Клагенфурт. Заедно с представители от центъра дискутираха професионалното ориентиране на младежите в България и Австрия – прилики и разлики. Обсъдена бе структурата и организацията на професионалното образование в Австрия. Като отправна точка на дискусиите беше дуалната система в Австрия и възможностите за приложението и в нашата страна. 

Посещение имаше и в иновативното училище по туризъм в град Villach, едно от 10-те най-модерни училища на Европа. Учителите бяха запознати от директора с учебните планове и програми. Наблюдение на провеждане на учебни часове по професионални предмети и работа в учебните кухни, цехове, винарна в училището. Обсъдена бе дуалната система, връзката на училището с бизнеса, подбора на учители и мотивацията на младите хора да учат и да се развиват в избраната от тях професия. 

Учителите посетиха и регионалната служба, отговаряща за интеграцията на хората на пазара на труда, както и модерната кравеферма Tschadamer-Hof с технологично оборудване за производство на висококачествена биологична продукция. На входа й има магазин, в който няма продавач, а се оставя сумата и се взема млечния продукт. Собственикът на фермата обясни, че от 15 години работи с практиканти и е възхитен от нашия практикант от миналия проект през 2017 г. Очаква с нетърпение да предаде своите знания и на новите ученици, които ще дойдат съвсем скоро.

Преподавателите се запознаха и с пчелар № 1 на Австрия. Разговаряха за производството на биологичен мед и пчелни продукти, ролята на практикантите, дуалната система в помощ на производителите на биологична продукция, наблюдаване на работата на практикантите, изисквания към практикантите, начин за оценяване на работата и напредъка им.

Посетени бяха  професионално училище по селско стопанство и друго в Клагенфурт. 

В свободното време учителите изкачиха 100- метровата пирамида Piramidenkogel от метал и дърво с невероятен изглед към езерата на област Каринтия. Запознаха се и с Minimundus, известни сгради от цял свят в умален размер, известен увеселителен парк в град Клагенфурт. 

 

 

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?