Следвайте ни

Ученици създават системи за мониторинг на въздуха и водата

Академията за местни предприемачи, реализираща се с подкрепата на Филип Морис България, първа видя потенциала на InnovaOne

viber icon

Лъжете се, ако смятате, че училищните клубове са безинтересни организации, част от системата. Клубът по иновации и предприемачество в харманлийското СУ „Неофит Рилски“ работи върху проекти, които се подпомагат от големи компании, а уменията и идеите на децата не остават незабелязани.

Иновативните им идеи намират финансова подкрепа, а това им позволява непрекъснато развитие.  

Сензорна система за мониторинг на въздуха и водата, която решава проблема с липсата на общественодостъпна информация за замърсяването на околната среда, са само част от изобретенията на InnovaOne. Зад името стоят учителят Емануил Манолов и възпитаниците му Дарко Тачев и Христо Хубенов, част от екипа са още Радостин Чолаков и Джано Михайлов. Иновативната система за въздуха вече се подобрява, а към продукта има интерес.

Първият, най-мощен тласък за младите изобретатели идва от Академия за местни предприемачи - обучителна програма по предприемачество, специално създадена за хора с бизнес идеи от тютюнопроизводителните региони на Кърджали, Хасково, Благоевград и Силистра. Програмата се реализира от Център за предприемачество и обучения „Ринкър“ към Фондация "Бикоуз" с финансовата подкрепа на Филип Морис България като част от програмата за социална отговорност „Забавно лято, Грижовна есен“.

Академията им дава онова, което им липсва, за да могат да реализират продукта си

Освен финансовата подкрепа от 3000 лв., екипът получава и 3-месечно обучение и менторство, което им дава познания в маркетинга, управлението на фирма, в счетоводни и правни въпроси - все умения,  без които е невъзможна реализацията на бизнес идеите.

А тяхната, тази, която впечатлява Център „Ринкър“, е сензорна система за мониторинг на качеството на въздуха. С 3000 лв. от програмата екипът създава прототипа. Вместо да започне производство на системата обаче, екипът решава да я обнови. Така се ражда идеята за система, която въз основа на база данни прави прогноза за бъдещо замърсяване на въздуха. Подобна информация е полезна както за общините, така и за бизнеса, казва Емануил Манолов.

А когато идеите са много, се появяват и нови възможности. След мощния тласък от Център "Ринкър" и Филип Морис България следват много спечелени конкурси с награден фонд.

Екипът печели първо място на хакатона на Американския университет в България HACK AUBG 3.0 с проект за динамиката на тълпата в умните градове. В екипа на този проект е и изключително талантливият ученик от Математическата гимназия в Пловдив Радостин Чолаков (15 г.), както и Джано Михайлов (17 г.), който се занимава с програмиране и хардуер.

Община Харманли става първият клиент и вече е инсталирала в две от системите за мониторинг на въздуха

Следва второ място на състезанието Innovation Starter Accelerator, а с него и подкрепа от "Софийска вода" част от Veolia за прототип на втория им продукт - система за мониторинг качеството на питейната вода.

15 000 лв. е сумата, която екипът печели от конкурса "Наука с бъдеще" на Фондация "Америка за България" и Европейски софтуерен институт с насоченост в областта на роботизираните системи, изкуствения интелект и новите технологии. А съвсем наскоро печелят и 3000 лв. от състезанието за иновативни решения на Асоциацията за развитие на София и мобилния оператор А1.

Днес екипът работи върху нови продукти и вероятно го очакват големи успехи. Много е важно обаче да ти подадат ръка, щом забележат потенциала ти. В нашия случай това бяха Център „Ринкър“ и Филип Морис България. Финансовата подкрепа на компанията ни помогна, за да ни забележат и други, казват от InnovaOne.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ТНТМ

ТНТМ

23.08.2021 | 14:48

Нещо за измамата Ковид и фалшивите ПСР тестове направете!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?