25

Ученици джуркат дела в Хасковския окръжен съд        

Учениците от Природо – математическата гимназия „Академик Боян Петканчин“ се запознаха отблизо с работата на председателя на Окръжния съд в Хасково. Те участваха в разпределението  на постъпилите наказателни и граждански дела, чрез програмния модул за разпределение на делата в „Единна информационна система на съдилищата“ на принципа на случайния подбор. В ролята на председател на съда за един ден влязоха учениците Димитър Иванов от 10 „Д“ клас и Румяна Щерева от 9 „Д“ клас, съобщиха от  ХОС.

На срещата с учениците накратко бяха разяснени основните функции и задължения на отделните длъжности в специализираната администрация, правораздавателната дейност на магистратите, както и с работата на Областно звено „Охрана“, които разказаха на учениците методите за конвоиране на подсъдими. Младежите научиха и за отговорностите на съдебната охрана, тяхното въоръжение, транспорт и места за задържане.

На всички ученици взели участие в инициативата бяха връчени удостоверения и Конституцията на Република България от председателя на Районен съд – Хасково – Пламен Георгиев, председателя на Гражданско отделение – Христина Жисова и председателя на Наказателно отделение – Иван Маринов.

Дните на отворените врати в Съдебна палата – Хасково са насочени към популяризиране дейността на съда сред членовете на  обществото и младите хора, за повишаване  на  правната им  култура и изграждане на доверие към закона и институциите в страната.

            

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?