25

Ученички от Езиковата премахват пирони от дървета в центъра на Хасково 

Ученици от Езиковата гимназия в Хасково облагородиха терен около вековно дърво  край  Александровската гробница.  150-годишният полски ясен тези дни ще бъде обявен вековно дърво от  Министерството на околната среда и водите,  а деветокласничките Теодора, Дария и Виктория  искат да привлекат вниманието към опазването на природата. С помощта на доброволци те облагородиха пространството около полския ясен, поставиха ограда и информационна табела. 

 

Момичетата от отбор "Гори"към клуб „Екошампион” направиха и специални табели, които да насочват туристите да се отбият от главния път към мястото, където се намира вековното дърво. То е високо 14 метра, а обиколката на стъблото му е 3,9 метра.

Теодора, Дария и Виктория работят по опазването на дърветата в градска среда от началото на учебната година. Те направиха проучване сред хасковлии, като потърсиха мнението им за състоянието на дърветата.  Момичетата вече осъществиха няколко инициативи, като премахнаха  впилите се мартеници в клоните на дърветата. 

Те призовават всички хасковлии да им помогнат с почистването на дърветата в центъра от пирони и други метални предмети. "Това не само е забранено от общинската наредба за опазване на обществения ред, чистотата и общественото имущество, но се наказва с глоба. В същото време всеки забит пирон е вход за вредители, които унищожават дърветата", категорични са момичетата.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?