Следвайте ни

Убиец на милиционерски шеф се разминава без присъда

Екзекуторът от Хасково отнася доживотна за друго престъпление

viber icon

„Мъртъв възрастен мъж лежи на алея в парк „Ямача” в Хасково”. Такъв сигнал до Районното полицейско управление е подадено от минувачи през 1999 година. Няколко дни тялото на мъртвеца не било идентифицирано. 

Впоследствие станало ясно, че убитият е някогашен началник на Околийското управление на МВР през 50-те години на миналия век.

„Помня случката ясно и до ден днешен. Беше февруари 1999 г. Имах тежка бъбречна криза и се наложи да съм в болнични”, разказва 59-годишният Васил Матвеев - шеф на групата за тежки престъпления в РДВР-Хасково и впоследствие началник на криминалистите в Районното полицейско управление.

Когато открили умъртвения от побой мъж, два пъти въпросната вечер Матвеев ходил в Бърза помощ, за да му вливат успокоителни със системи. „Поотпусна ме и три дни по-късно ми се обади Владо Алтънов, току-що преназначен от служба „Сигурност” в сектор „Криминална полиция” на Дирекцията. „Идвай да помагаш, сам съм”, помоли ме той. Напълно нормално, човекът е в нова служба, момчетата млади, не била установена самоличността на трупа, открит близо до успоредната алея на ул. „Панорама” на „Ямача”. Видели го хора, които там правили сутр​ешната си гимнастика и крос. Когато ми се обади, каза, че ще му правят аутопсия. Трябваше да се наливам с течности, взех си туба с вода и минах през Съдебна медицина. Влязох в залата при д-р Христо Еленски, който се подготвяше за аутопсията. Имаше и стажанти, сред тях беше доскорошният следовател, а сега председател на Районния съд в Ивайловград Живко Янков”, обяснява подробно опитният полицай.

Матвеев допълва, че веднага разпознал жертвата. „Беше бай Кольо Караиванов, пенсионер, към 80-годишен. В края на 50-те години на миналия век бил началник на Околийското управление на милицията и впоследствие работеше в Окръжния комитет на БКП”, уточнява Васил.

Спомня си, че свидетели заблудили колегите му. Дори служителка от столова била убедена, че Караиванов обядвал ден след като би трябвало да е убит.

„Нещата се спешиха. Основно с момчетата от Районното Харалан Манолов и Танчо Банков, заедно с Алтънов, изяснихме фактическата обстановка, изградихме версии. Набелязахме оперативно-издирвателните мероприятия по тях. Сформирахме групи  от криминалисти. Междувременно изисках от архива на МВР кадровото дело на бай Кольо. Запознах се с интересни факти и отпреди 9 септември 1944 г.”, споделя криминалистът за разследването отпреди 20 г. Във въпросното кадрово досие пишело, че  за разпространение на марксическа литература Караиванов бил заловен в София. Разпитът тогава водил лично Никола Гешев, който от  1941 - 1944 г. е началник на отделение „А“ на Обществена безопасност в Дирекцията на полицията, отговорно за борбата срещу нелегалната по това време Българска комунистическа партия.

„После това разследване  принудително заселили Караиванов в Хасково. Повиках колегата Алтънов и го попитах: „Бат` Владо, можеш ли да четеш между редовете?”. Запозна се с материалите и се усмихна. В същото време синът на Караиванов пишеше, че комунистите убили баща му”, визира Матвеев друга сюжетна линия.

„В хода на разследването колегите се натъкнаха на лице от активния криминален контингент. Основната заслуга за разкриването е на Георги Ангелов - Рамбо. Беше младши разузнавач от Криминалната полиция. Той получил оперативна информация за станалото. Жалко, покойник е, щеше да бъде интересно да ви разкаже други факти”, обяснява дългогодишният служител на закона.

Заподозреният имал адресна регистрация в хасковското село Тракиец. Скитал из Хасково и вършил кражби. „Лицето направило самопризнание и завело колегите на местопрестъплението. Показал металния прът, с който ударил в главата бай Кольо. Изнесъл е подробност, която не се знаеше от хората. Обяснил, че след като го ударил, изкуственото чене на жертвата изхвърчало”, доверява неизвестни подробности Матвеев.

Уличеният завел криминалистите и до храстите, където изхвърлил оръжието на престъплението. Не бил разбрал, че  убил пенсионера. Това помогнало на криминалистите Манолов, Банков и Алтънов да използват тактики при разпитите, за да си признае. Всичкото било заради спречкване между двамата и забележка, отправена към извършителя. Това отприщило агресията. Наред за убийството признал и за поредица от кражби, които извършил.

Междувременно братовчедът на Матвеев - Атанас Георгиев, бивш служител в Криминална, му се обадил и попитал дали има нещо за Караиванов. Той взимал мляко за майка му и друга жена, но не бил донесъл бутилките вече четвърти  ден. „Тогава му съобщих, че е убит”, разказа полицаят. Васил отишъл и при чинка си и изяснил други подробности. Тя му разказала, че Караиванов <210> носи мляко от три години. 

„След всичко свършено момчетата от Районното приключиха предварителната проверка. Успоредно с това бе образувано следствено дело. На въпросното лице бе взета мярка „задържане под стража”. През август с.г. ме назначиха за началник-сектор „Криминална полиция” в Районното управление. За съжаление в досъдебното производство не бил извършен следствен експеримент и разпит пред съдия от водещия следовател. Уличеният само беше привлечен като обвиняем и разпитан  от следователя, но не и пред съдия. След привеждането му от ареста в затвора, докато течеше още разследването, задържаният получил съвети от съкилийници да отрича пред Темида за убийството. Така и направи, призна само за кражбите и съдът съвсем основателно му даде само няколко години решетки за обирите”, съжалява Васил Матвеев за похабените усилия на криминалистите.

Минали години. Разказвачът на тази история вече се пенсионирал. Тогава разминалият се с правосъдието за убийството на Караиванов извършил друго в село Тракиец. Става въпрос за случай от XXІ век. За него преди години писа и „Марица”. Лицето имаше гости от минералбанското село Сираково. След скандал преби до смърт един от тях с крак от табуретка.

„Дадоха му доживотна присъда. До това нямаше да се стигне, ако първия път не се беше разминал заради допуснатите небрежности в досъдебното производство”, анализира Матвеев. 

 

Влак премазва дете, а извършителят - неизвестен  

"Много пъти съм събирал дознателите в Районното, защото като началник на сектора те бяха под мое подчинение. Обяснявах им редовно, че те обличат в процесуална форма оперативния труд на състава.” Такова е схващането на Васил Матвеев за напълно свършена работа и си спомни за куриозно правно оформление по трагичен случай край границата.  

През 2008 г. полицаят беше началник на Криминалната полиция в Свиленград.

„По това време всички спрени следствени дела срещу неизвестен извършител се връщаха отново при нас. Разпределях ги по оперативните работници. Съгласно последните разпореждания тогава трябваше да бъде изготвен допълнителен план със срокове и работа по разкриването на престъпленията.  Тогава се натъкнах на куриозен и плачевен случай. В началото на новия век влак сгазил дете. Щом отворих следственото дело, имаше само оглед на местопроизшествие, призовка за връчване на лице и предложение  от следователя до прокуратурата за спиране на досъдебното производство срещу неизвестен извършител. 

"Кое му е неизвестното? Има ли машинист и негов помощник”, пита риторично Матвеев. Допълва, че през годините е работил с много следователи и прокурори по тежки престъпления. „С отлични впечатления съм от съвместната ни работа. Няма да изброявам, за да не пропусна имена. Само ще добавя известната поговорка, че малките камъчета обръщат колата”, разсъждава 59-годишният хасковлия върху особеностите на българския криминалистичен риболов.

 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Къде ще посрещнете Великден?