Следвайте ни

Творци: "Южна пролет" онлайн или без публика, но да го има  

За пръв път от 47 г. насам няма да се проведе конкурсът за дебютна литература

viber icon

За пръв път от 47 години насам няма да го има емблематичния за Хасково литературен конкурс „Южна пролет“. Конкурсът за дебютна литература се провежда от 1973 г. без прекъсване, включително в трудните години в средата на 90-те на м.в., когато магазините бяха празни, а парите не стигаха за нищо. 

Тази година трябваше да е на 22, 23 и 24 април, но както всички масови мероприятия, той е отменен. 

Във фейсбук творци споделят мнение, че „Южна пролет“ може да се проведе, въпреки извънредното положение в страната, онлайн или без публика. Все още тече срок за представяне на книгите, който е до 31 март, журито очаква дебютните книги.  

Това е конкурс, който предполага журиране на книгите и връчване на награди, което е възможно при всякакви обстоятелства, смята Мина Карагьозова. 

През последните години той се провежда като фестивал, а в  сегашните условия, може да мине само в конкурсната си част, смята тя. Има телевизия – местна, има онлайн платформи, светът е дигитализиран и компютризиран, споделя още поетесата и преводач.

Според нея е възможно конкурсът да се проведе при закрити врата, или в интернет,а наградите да бъдат връчени без публика,  за да не се прекъсва традицията. 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Къде ще посрещнете Великден?