25

Творби на Майстора показва галерия „Чурчулиев“ в Димитровград 

Творби на Майстора подреждат в галерия „П. Чурчулиев“ в Димитровград по повод празника на града и 140 години от рождението на  големия български художник. Картините са предоставени ни от ХГ "Владимир Димитров - Майстора" в Кюстендил. 

Владимир Димитров Поппетров се ражда на 1 февруари 1882 г. в 
малкото селце Фролош, Дупнишка околия. През 1889 г. семейството на 
бъдещия художник се преселва в Кюстендил. След завършването на Държавното рисувално училище, по време на войните /1912 – 1918/ - Балканска, Междусъюзническа и Първа световна война, Майстора участва като доброволец – военен художник. Именно след кръвопролитните войни и свързаните с тях творби, отразяващи уродливия лик на войната, у художника се заражда идеята да създаде национална по дух и форма живопис. 
През 1924 г. Майстора се установява в с. Шишковци, Кюстендилско. 
Започва най-активният период в неговото творчество /1924 – 1945/, в който голяма част от картините си рисува под открито небе – там, където са и неговите модели – жътварите, копачите, косачите… на полето, в овощните градини, под ярките лъчи на слънцето. 
Владимир Димитров – Майстора успява да открие за себе си и българската живопис една от формулите на националния живописен стил. В основата на тази формула стоят интензивния цвят и декоративната звучност, много близки до естетическите принципи на старата българска иконопис. 
Творчеството на Майстора е един едно от най-великите проявления в българската култура. Съдбата и талантът му отреждат прозвището „Майстора”, а кюстендилският край и неговите хора – безпределната си обич. Той няма аналог в световното изобразително изкуство като творец и личност – благ и сърдечен като човек, гениален като художник. Неговият живот на аскет е изумителен пример за сливането на човека и художника, на пълното съответствие между личните морални норми и творческите търсения. Той не подписва и не датира творбите си. 
Майстора умира на 29 септември 1960 г. в София. След поклонението е погребан в Централните софийски гробища, а през 1972 г. тленните останки на художника са пренесени в с. Шишковци. 
Владимир Димитров – Майстора е удостоен с най-високите държавни 
отличия за своя принос в националното ни изкуство. 
През 1982 г. Съюзът на българските художници учредява Национална 
награда за живопис, носеща неговото име. 

Изложбата ще продължи до 10 октомври. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?