Следвайте ни

Туризъм ли? Вижте пътя към Кромлеха в Долни Главанак 

viber icon

Неподдържана и в много лошо състояние е една от най- големите атракции в Община Маджарово- Кромлехът край село Долни Главанак. Екопътеката към мегалитното съоръжение от 8-7 в. пр.н.е. е непроходима, разбита е, мотаят се някакви телени препятствия. Информационният център в началото й е изоставен, с изпочупени прозорци. Самият кромлех е обрасъл с треви и храсти.

Това се вижда от снимки, публикувани от туристи в групи във Фейсбук.  Центърът и екопътеката бяха изградени преди години с помощта на екопроект с идеята да се развива туризмът в общината.  Култовото съоръжение бе разкрито при археологически разкопки през 1998 г. от доц. Георги Нехризов и години наред бе поддържано, а към него се стичаха туристи. Обектът е включен в Археологическата карта на България под № 1590055.

Днес всичко е изоставено.  В същото време заради пандемията подобни обекти във вътрешността на страната се радват на много посетители. Пример е Перперикон, който не е далеч от кромлеха и през м.г. бе посетен от рекорден брой туристи. Вероятно няма да са малко хората, които ще се разходят до Долни Главанак и Маджарово през предстоящите празници и ще бъдат разочаровани от гледката.

Пристигайки в Долни Главанак, туристът няма какво да очаква още щом види изоставения център край пътя и разбитата пътека, пишат хората  под снимките в социалната мрежа. Те и пътищата са разбити и с липсващи табели, допълват други. 

Не можахме да разберем каква е причината зебележителността  да бъде в това състояние и дали се предвижда възстановяване на екопътеката.  Потърсихме за коментар кмета на Маджарово Ерджан Юсуф, но той не си вдигна телефона. 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?