112

Тротоар от рециклирани отпадъци полагат в Свиленград

Тротоарни плочки от рециклирани отпадъци поставя Община Свиленград на участък от реконструирана улица в кв. „Кап. Петко войвода”. Екоплочките са произведени от пресовани пластмасови бутилки, найлонови торбички, излязло от употреба натрошено стъкло и други трудно разградими материали. 

Всяка плочка е във формата на пъзел, което прави съединенията стабилни и лесни за редене. Против плъзгане е направен грайфер на три вертикални нива с оригинални фигури. Относно устойчивостта и трайността на употреба на плочките производителят ги определя като вечни. Продуктът е разработен от хасковска фирма и е регистриран наскоро в Патентно ведомство на България.

Свиленград е първата българска община, която използва алтернативни строителни материали от битов отпадък за уличната инфраструктура. Като член на Европейската мрежа за нулеви отпадъци общината следва последователна стратегия за управлението и повторното оползотворяване на отпадъците. С приложението на екологичната иновация Свиленград демонстрира как боклукът може да се използва като материален ресурс, а рециклираните отпадъци да се интегрират в градска среда.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?