25

Тракийци от цялата страна се поклониха пред Пантеона на загиналите в Маджарово 

Тракийци от цялата страна дойдоха на поклонение  пред Пантеона на загиналите в Маджарово по повод 109- годишнината от разорението на  тракийските българи. То се организира от Съюза на тракийските дружества в България и Община Маджарово. 

Церемонията започна със заупокойна молитва пред Пантеона на загиналите тракийци в Мемориалния комплекс. Бяха поднесени венци и цветя от тракийски дружества,  организации, политици. 

„Аз смятам, че сегашното поколение, ако се връща към историята, ще черпи  вдъхновение от героизма, от подвига, от саможертвата на тракийските българи, за да направи всичко възможно заветът за силна държава, справедливо и обединено общество да бъде изпълнен. Нека да е светла паметта на загиналите невинни жертви! Нека не забравяме героите, които саможертвено спасяваха българите, които бягаха от насилието и опасността, пазейки своя живот, за да останат в България!“, каза в словото си председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов. Сред гостите бяха областният управител инж. Минко Ангелов и заместникът му Мартин  Узунов. 

Събитието почита паметта на зверски избитите край Арда повече от 2000 бежанци през 1913 г. 20 000 бягащи биват спасени благодарение на воеводите Димитър Маджаров и Руси Славов. Потомците на спасените не пропускат да отдадат почит на загиналите и героите. 

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?