Следвайте ни

Тракийски бог благослови гроздето и виното в Минерални бани

Тракийските ритуали гроздобер и изстискване на младото вино в скални шарапани от босоноги девойки оживяха по време на празниците на минералната вода, здравето и красотата в Националния курорт Минерални бани.

Тракийският бог на виното и веселието Сабазий-Загрей и неговите весталки приковаха погледите на публиката и благословиха новата гроздова реколта.

 Богът Сабазий, със своята свита от млади красавици, бе привлечен от вълшебните звуци на уникалните тракийски инструменти. 

„От тук преди хиляди години години са тръгвали керваните, натоварени не само със злато и сребро, но и с ароматно приготвено вино, каза богът Сабазий-Загрей. Известен съм с много имена – при гърците с Дионис, при римляните с Бакхус. Тук съм с моята свита от млади момичета, за да откъснем вълшебните плодове и да ги превръщаме в божествена напитка“, каза богът Сабазий.

Тази година в ролята на тракийското божество се превъплати известният хасковски актьор Стефан Цирков. Младите момичета от неговата свита са хористки от българската православна църква в Одрин.

Стотици жители и гости на Минерални бани се потопиха в древната мистика на древните траки и култът към виното.

Сред официалните гости беше делегация от кметството в  Одрин и консулът на Република България там Радослава Кафеджийска.

 

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори?