112

Тръгна иновативната платформа за връзка с жителите на Димитровград

Сигнали до общинската администрация и МБАЛ „Св. Екатерина“ могат да подават вече димитровградчани в реално време по иновативната онлайн платформа за бърза обратна връзка Holler live. Това обявиха днес кметът Иво Димов с партньорите на общината Добромир Живков - управител на агенция „Маркет линкс“, и основателят на дигиталната платформа Радослав Райков.

Новата форма за комуникация се прилага за първи път в България. Включени са 6 ключови направления, по които жителите могат да вземат отношение - образователна и социална инфраструктура, градска среда, култура, здравеопазване и общинска администрация.

Като част от системата на възлови места в Димитровград са разположени 200 точки. При сканирането на кода с помощта на мобилния телефон може да се подаде информация до общината за проблем или да се даде отзив за състоянието на парковете в града например. Съобщението е анонимно, освен ако гражданинът изрично не пожелае обратното. Сигналът веднага се препраща до съответния отдел в общината и до кмета.

Такива точки има на няколко места в общинска администрация, културните институции, детските градини, парковете и болницата. Ще има и билбордове. Сигнал, оплакване или предложение може да бъде подаден и  за секунди. Същото може да бъде направено и на линк през сайта на община Димитровград.

Подобни точки за обратна връзка има още в град Меричлери, селата Горски извор, Добрич, Крепост, Ябълково, Брод, Радиево и Черногорово. „Система ще работи година, след това най-вероятно ще бъде надградена“, обясни Иво Димов. Той допълни, че целта е по-добрата комуникация с гражданите и бързото разрешаване на проблемите.

Системата обхваща и МБАЛ „Св. Екатерина“. „Болницата е една от институциите в града, където също има няколко точки за достъп към платформата. Пациентите и техните близки ще могат да сигнализират за проблеми и да дават препоръки“, сподели управителят й д-р Алдин Карагьозов.

Добромир Живков и Радослав Райков гарантираха, че анонимността на гражданите е запазена и са взети всички мерки за защита на платформата от злонамерени опити за намеса в работата й. Според тях, системата дава едно демократизиране на обратната връзка на гражданите към местната власт.

Специалистите отчетоха, че социалните мрежи не са толкова ефективни, защото там информацията е разпиляна и трябва служител от общината да прекарва доста време в нейното анализиране. С платформата данните се обработват бързо и се препращат към съответните отдели и дирекции в общината. 

Кметът призова гражданите да изпращат активно сигнали за бързото разрешаване на проблемите. „Това е поредното ни усилие да бъдем близо до гражданите и да се съобразяваме с тяхното мнение“, подчерта  Димов

Вече имало запитвания за системата от още 10 общини в страната. Тя е прилагана успешно в Португалия, Нидерландия и Германия.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?