Следвайте ни

Трагедия! COVID-19 уби баща 10 дни преди да се роди детето му

viber icon

На огромна човешка трагедия станаха свидетели лекарите в хасковската болница. 40-годишен мъж не можа да види единственото си дете, тъй като загуби битката с коронавируса 10 дни преди да се роди дъщеричката му. Детето е здраво, тестът му е отрицателен, въпреки че и майката е с вируса. 31- годишната жена роди нормално в АГО, където е пригоден сектор за родилки с вируса. Тя е първата, настанена там. Предстои тя и бебето да бъдат изписани, тъй като  са в отлично състояние. Жената няма усложнения след раждането, няма и симптоми на вируса, като кашлица и температура, съобщи директорът на  МБАЛ- Хасково д-р Георги Гелов. У дома те ще бъдат под карантина.

Според лекарите, детето ще остане чисто от вируса. Това показват данните, с  които колеги по света разполагат. Дали има изградени антитела биха показали кръвни изследвания, които могат да бъдат  направени на по- късен етап, казаха още те. 

Дни наред лекарите в болницата се бориха за живота на 40-годишния баща. Той е най- младата жертва на COVID- 19 в областта. Мъжът е без известни придружаващи заболявания. Близки обаче споделили с лекарите, че имал някакви проблеми със сърцето. Мъжът е и с наднормено тегло. 

Семейството е от димитровградското с. Добрич. Настанено е в хасковската болница, тъй като тази в Димитровград все още няма готовност за подобни случаи. В АГО вече е обособен сектор за бременни жени с вируса. За първата и единствена за сега настанена там се грижи екип, който е със специални облекла, вземат се и допълнителни мерки за безопасност. Лекарите и персоналът обаче са в  готовност за още жени с вируса. Можем да се справим, имаме опит, вземат се всички необходими мерки. Тук децата си раждат и бежанки , настанени в центровете в областта, каза още д-р Гелов. 

В областната болница се лекуват повечето от заразените с коронавируса от областта, които се нуждаят от хоспитализация. Тук идват и такива, които първоначално са били настанени в общински болници, но състоянието им се е усложнило. Сега за такива пациенти има 50 легла, от които са заети 47. Повечето от настанените са с добро към тежко състояние със задух и пневмонии. 

Предстои да бъдат разкрити още 12 легла за пациенти с китайския вирус. Както във всички болници в страната и тук проблемът е с персонала. За сега се справяме, но имаме някакъв капацитет, коментира д-р Гелов.

Дълго време Хасковска област бе сред най- слабо засегнатите от вируса. През последните дни обаче, както в цялата страна, има рязък ръст на новозаболелите. Ако преди новооткритите за денонощие бяха под 10, сега са над 30. За последното отчетено са 32- ма, като отново има 2-ма починали. Това са  мъж на 41 г. и 68-годишна жена. 

Лекарите отново призоваха за по- голяма отговорност от всички. Да се спазва правилото на 3-те Д - дистанция, дезинфекция и дисциплина. Да се избягва струпването на много хора в закрити и открити места, напомниха още те. 

Заради нарастващия брой на хората с COVID-19 в областта бяха отменени част от планирани мероприятия. Тези дни в Хасково е планиран танцов фестивал, в който ще участват около 500 деца. 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Нали

Нали

28.10.2020 | 20:41

Ковидчо лиже свинктера на Мангъров!

Отговори
1 2
baby

baby

28.10.2020 | 15:42

Миналия петък получих $ 28755, защото съм без работа, искам да запазя проучването си, затова работих усилено миналата седмица и спечелих $ 19500. Предоставям на моите приятели и приятели да свършат тази работа. изучете този уебсайт, за да вземете допълнителни факти ===>>>www.Selfmax5.com

Отговори
2 0
Боко Тиквата

Боко Тиквата

28.10.2020 | 13:19

Един мaнго умрял, голяма работа.

Отговори
5 9

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

От какво Ви лиши и какво Ви даде коронавирусът?