Следвайте ни

Топ криминалистът Георги Тишевишки: Разкривахме убийци и изнасилвачи с нарочените за доносници

viber icon

„По време на прехода много помия се изля върху някогашните органи на сигурността - Народната милиция и Държавна сигурност. Старото и средното поколение помнят онези години, но младото - не. Затова младите вярват в некомпетентните, които „компетентно" дават мнение за нашата работа. За работата на агентурата, която успешно бе разбита след промените. За работата на доброволните отряди, без които сега селата безогледно се грабят. Някога имаше центрове за възпитателна работа по местоживене, сега някои от тях са превърнати в бозаджийници", разказва о.р. полковник Георги Тишевишки.

Както вече сме писали в предишни броеве, той е бил началник на криминалния отдел на Окръжното управление на МВР в Хасково от 1982 г. до пенсионирането си. С неговото дейно участие е разкрит най-големият грабеж, извършен в България по времето на социализма. След приключването на случая той и Григор Вълков изготвили обстоен анализ на случая. Включен е в строго секретния наръчник по криминалистика. Изучава се и до ден днешен в Академията на МВР в Симеоново.

 

83-годишният топ криминалист отдавна таи в себе си спомените от миналото и преди дни помоли да бъде изслушан.

„Много години минаха оттогава. Много вода изтече. Много пъти в мислите си съм се връщал към 70-те и 80-те годни на миналия век. И все ми се искаше да разкажа за това време, но не смеех. Как ще се погледне сега на това? То беше време, когато много от редовите милиционери вярваха в себе си и в каузата, която защитавахме. А тя беше безкомпромисността в борбата с престъпността и защитата на обикновените хора. В тази борба ползвахме целия арсенал от оперативно-издирвателни и технически средства, опита на предшествениците ни, на най-добрите сред нас. Имахме помощта на хората, които милееха за Хасково, за България. Работеха с нас гласно и негласно", споделя опитният офицер и обяснява, че не могат да се слагат под един демоничен знаменател след 1989 година всички, работили в органите на сигурността.

Той коментира, че хората, с чиято помощ се е стигало до 40% разкриваемост на престъпността, сега са дамгосани като „доносници", а делата им се развяват по медиите. „Да, „доносници" са за престъпниците, които сега вилнеят. Такива са за ония, изплували като новобогаташи и заграбили труда на няколко поколения. Да, за тях са „доносници". Не е така за изпадналите в безизходица обикновени хора. За нас тези служителите на милицията бяха верни и неоценими помощници. Негласният апарат беше на първа линия в борбата с престъпността. Разкриването на най-тежките случаи беше тяхно дело", заявява офицерът.

Според него последствията от разгрома на службите и поголовната подмяна на оперативния състав от специалисти в годините на прехода довело до неразкриването на толкова много показни убийства. 

„А може би от това имат полза някои?", пита риторично полковникът. Той припомня, че с помощта на негласния състав с колегите си са разкривали убийците, подпалвачите, бруталните насилници и крадци: „Като престъпната група на Георги Латев от село Узунджово и тази от село Александрово, които в годините на социализма извършиха няколко дръзки престъпления", връща се назад във времето криминалистът.

„Държа да се знае - работехме със съзнанието, че изпълняваме дълга си пред Родината, за защита на обикновените хора. За защита на България", казва полк. Тишевишки.

Допълва, че най-много го боли за честните служители от Държавна сигурност. „Те бяха заедно с нас при разкриването на тежките престъпления. Терористичните актове, палежите на кметството в село Малък извор и стопанските сгради в Долно Съдиево и Главанак и на горските масиви покрай магистралата. Тези хора дадоха безценна помощ при разкриването на убийствата на сирийците и турския гражданин на международния път Е-80.  Редом с нас - криминалистите и охранителния състав, бяха такива доблестни служители на ДС като Иван Димов, Петър Пенев, Данчо Проданов, Коцето Трайков, Янко Чанков, Димо Славчев и Йордан Софронов. Не мога да изброя всички, но тези хора не заслужават прозвището „ченге", защото си изпълняваха дълга. А тези, които ни предадоха, нека носят позора си", излива болката си дългогодишният служител на реда.

По неговите думи, след тоталното разграждане на МВР в годините на прехода единственото полезно, което се създало, е ДАНС. Агенцията обаче била под прицела на своите създатели - депутатите.

Георги Тишевишки дава пример по случая с нападението на журналиста Огнян Стефанов, което за криминалиста си е опит за убийство. „Политиците скочиха като ужилени. Най-напред - не се работи по извършителите, а после -подслушват ни. Не могат да си обяснят тези „умни глави" една простичка истина. Тежки престъпления се разкриват с къртовски труд. Задължително е установяването на различни взаимовръзки, обкръжението на жертвата, важни условия за досег до поръчители и извършители. Това не може да стане, без да е осигурено агентурно покритие и оперативно-техническо обезпечение", вдига част от завесата офицерът на важното в професията.

Хасковският топ криминалист посъветва депутатите да не се забъркват в нерагламентирани контакти и корупционни схеми, ако не искат да ги подслушват.

„Ако политиците наистина искат силите за сигурност да имат резултати през този тежък период, да ги оставят най-после на мира, за да израснат в професионално отношение, а не да си хвърлят пагоните в дървения ковчег на МВР", съветва топ криминалистът.

Полковникът издаде книга

с документални разкази

През 2009 г. полк. Георги Тишевишки издаде книгата „Съдба". Между кориците й на 103 страници са събрани документални разкази от случаи, по които е работил с колегите си. Има и очерци за опитни служители в системата.

За успешната си работа той е награден с 15 медала и ордена, сред които и „Червено знаме на труда". Удостоен е и със званието „Почетен служител на МВР".

И до днес е тачен от колегите си в целия регион.

 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете у дома?