Следвайте ни

Тонове смет и растителност вадят от реката в Малево 

Почистването започна след 27 г. отлагане, на този етап  е обхванат само районът около моста над р. „Харманлийска“ 

viber icon

Тонове домакинска смет, земна маса и растителност са извадени от коритото на р. Харманлийска в хасковското с. Малево. Мостът бе затлачен от боклуци и гъста като джунгла растителност, тъй като повече от 27 г. коритото не бе чистено. Най- сетне преди дни багер на „АБ“, нает от Агенция пътна инфраструктура започна почистването. Само за 3 дни районът е видимо променен, вече се виждат основите на моста, строен още през 1931 г. А реката поне в този участък ще има нормална проводимост. 

За проблема писахме преди месец и половина, тогава от АПИ обещаха отлаганото дълги години почистване да започне скоро. Обещаното е факт. 

Местните се опасяваха, че при обилни дъждове и снеготопене ще се случи ново наводнение. Придошли води са наводнявали частни имоти край реката, част от хората са си направили диги от подръчни материали, за да се спасят от наводнение. 

Сега малевци се надяват да се вдигнат диги, а скоро и да се почисти цялото корито в селото, тъй като на този етап се предвижда само районът около моста. Надяват се и да бъде възстановен мостът, чийто живот изтича. Както писахме, обследване от 2014 г. на АПИ констатира,че „фугите на моста са напълно компрометирани с широки напречни пукнатини“. Напълно компрометирани са и лагерите на моста. „Нарушена е водонепропускливостта. В следствие на течовете, са настъпили повреди на връхната носеща конструкция“.  6 г. по- късно от АПИ заявиха, че се търсят средства за ремонт на съоръжението, чийто живот е 100- годишен. Мостът на този етап не е опасен, шофьорите могат да го ползват без притеснение, казаха още от агенцията. 

Ситуацията в Малево е типичен пример за дългогодишно безхаберие. Преди години в селото нямаше контейнери и хората си хвърляха боклука в реката, а кметовете си затваряха очите, вместо да глобяват. Пътната агенция пък дълги години не положи грижа за затраченото корито, коментират местните. Те се надяват да се направи проект, така че мръсните води, вливащи се в реката на 3 места, да бъдат „хванати“, за да се сложи край и на вонята, и на замърсяването на реката. 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?