112

Тома от Езиковата в Хасково спечели състезание за млади преводачи на ЕК

Съученичката му Велина с поощрителна награда от Shadow Juvenes Translatores

Тазгодишният победител в състезанието за млади преводачи Shadow Juvenes Translatores 2024 е Тома Николов от 11 В клас на хасковската ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“. Съученичката му Велина Ангелова от 11 А клас е с поощрителна награда. Това съобщиха младите ни колеги от гимназиалния вестник „Златаров“.

Надпреварата беше организирана от представителството на Европейската комисия в България и премина през два етапа на оценяване. В състезанието взеха участие 323-ма ученици от 28 училища от цялата страна.

От ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ участниците бяха 11. Те са единадесетокласници, които са добри както в изучаването на чужди езици, така и по български и литература, обясни зам.-директорът на гимназия Гергана Гочева. Гимназистите превеждали на български текстове от английски, немски и испански, свързани с европейските приоритети и ценности.

Преводите на учениците оценявали професионални преводачи, които работят в Европейската комисия. Преводът на Тома е  от английски на български език, а на Велина – от немски на български.

Призьорите ще получат награди и грамоти, а хасковската гимназия има привилегията да покани представител на ЕК, който лично да награди отличените ученици.

Оцени новината

Оцени новината
4.5/5 от 2 оценки
4.5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?