25
Следвайте ни

Тодор Кожухаров е рожденик днес 

viber icon

Народният певец и почетен гражданин на  Хасково Тодор Кожухаров е рожденик днес, напомня инициативата „С достойнство и вяра“.

Певецът е роден  през 1956 г. в свиленградското с. Мустрак. Осъзнава музикалните си увлечения още в детството, „попивайки“ песните на майка си. Своята музикална кариера започва още като юноша. Професионалната му съдба е предопределена от първите изяви на самодейните сцени и местни събори, както и от поканата за солист на хасковския ансамбъл „Китна Тракия“. Първите си солови записи прави в Радио Пловдив през 1979 г., а през 1982 г. – и в Националното радио, като досега общо те са около 300. Сбъдва и голямата си мечта да изнася концерти из цялата страна през многобройна публика. Безброй са съборите, които е огласял  с тракийските си песни. През 1989 г. основава оркестър „Южни ритми“ и вече 30 години заедно не спират да радват своите почитатели и всички любители на българската народна музика.

Той е емблематична фигура на националната ни музикална култура. Признат е за емблема на тракийския изпълнителски стил. Наричан е „певец с незаличима златна диря в националните ни традиции“ и „красивият глас от сърцето на китна Тракия, докоснал дълбините на човешката душа“. Класика в жанра са неговите хитове, част от които са народни. Има и авторски песни, базирани на автентичния фолклор и в духа на вековната тракийска традиция.

Професионалният му път, съчетан с талант, любов, труд и всеотдайност в името на тракийската песен, е оценен с отличия у нас и по света. През 1985 и 1986 г. е носител на първи награди от двете национални срещи на „Надсвирването на сватбарските оркестри и солисти“ в хасковското село Стамболово. Носител е на първа награда от надпяването във Варна през 1996 г. и втора награда от Тракия фолк през 1995 г. в Хасково. Връх в певческата му кариера е трикратното гостуване в края на 90-те години на миналия век в Лос Анжелис като участник в Световната музикална олимпиада, откъдето се завръща със златни медали.

През 2004 г. издава книгата „С магията на песента“, която включва 115 нотирани песни, подбрани от богатия му репертоар с идеята до достигнат до младите му колеги. 

Обявен за почетен гражданин на Хасково на 31 май 2019 г.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?